Investera i dina relationer över jul: det börjar med dig!
Home > All > Investera i dina relationer över jul: det börjar med dig!
Relaterade artiklar
3 kreativa tips på hur du ger det nya året en rivstart!Ta makten över din skärmtidInvestera i dina relationer över jul: det börjar med dig!
Teman
ArbetslivsbalansFamilj & VännerJulklapparKärlek & RelationerOm VertellisPersonlig Utveckling
Author's avatar
Tessa Brennan - 11/12/2019

Julafton. En underbar dag med glittrande ljus, massa mys och en tid där vi verkligen umgås med våra nära och kära… eller det våra förhoppningar gällande julen. Om du är sugen på fler meningsfulla och givande stunder med vänner & familj i år, fortsätt läs för att ta del av tre enkla sätt hur du kan skapa fler givande stunder under julen! 

 

Alla amerikanska julfilmer som går på repeat under julen får oss att tro att julen borde kännas lättsam, enkel och sprudlande! Men helt ärligt, de flesta av oss känner kan känna sig lite ängsliga inför julen. Så känner åtminstone jag.

I år är det värre än någonsin för mig. Det var längesen så många i min släkt firade jul tillsammans som det är i år. Två nyfödda bebisar kommer vara där, kusiner som jag inte träffat på två år och alla mina syskon kommer att vara hemma - vilket inte har hänt på år och dar! 


Vid släktträffar som denna, är det lätt hänt att alla går in i en “artighetsroll” (inklusive mig själv). Alla svarar “bra” på standardfrågan “hur mår du?”. Som sedan följs upp med frågan “vad händer i ditt liv nuförtiden?” där svaret blir “åh, du vet! Familjen, jobbet, socialt... Det går i ett!”.
Det känns som att det är lättare för alla att gå in i denna roll istället för att visa sig sårbar och verkligen dela med sig av hur man känner och mår.

 


I år däremot, vill jag förändra detta! Jag vill skapa givande stunder med mina nära och kära, investera i mina relationer, prata om meningsfulla saker och lära känna varandra bättre… på riktigt! 


Känner du samma som jag? Isåfall måste jag berätta en hemlighet för dig… 


Om du vill skapa fler givande stunder med andra och lära känna dem (på riktigt), måste du börja med dig själv!l


Med det i åtanke, kommer jag idag att dela med mig av tre tips för att boosta din relation till dig själv, vilket i sin tur kommer att förbättra dina relationer till andra.


Tips: gå igenom alla och välj ut en eller två som du gillar bäst. Även om du inte kommer att använda dem redan på julafton, är det bra att ha några tips redo till hands när du behöver dem! 


Tre tips för bättre relationer:  

 • Fokusera på tacksamhet 
 • Titta till dig själv 
 • Använd affirmationer
 • Bonus: sätt igång samtal 

Fokusera på tacksamhet 

  Om det är något jag lärt mig från att skriva dagbok, så är det att fokusera på tacksamhet. För oss människor, är det lätt hänt att enbart fokusera på allt som är går fel. När vi istället fokuserar på tacksamhet, frigör våra hjärnor dopamin och seratonin - två glädjehormoner som bidrar till ökad känsla av lycka och välmående.

  På julaftonsmorgon, innan allt hålligång startar och alla gäster börjar trilla in, ta en stund för dig själv och fokusera på tacksamhet. Om du har möjlighet rekommenderar jag även dig att skriva ner vad du är tacksam för. Använd ett anteckningsblock, post-it eller om du har den - Vertellis Chapters


  Allt du behöver göra är att fråga dig själv: “Vad är jag tacksam för?”


  Det finns så mycket: en mysig filt, ett gott doftljus, leendet från någon du håller kär - det kan bokstavligt talat vara vad som helst! 


  Du kan skriva i 30 sekunder eller i fem minuter. Skriv ner tre saker eller 40! Personligen tycker jag om att sätta ett tidtagarur på fem minuter och sedan skriva ner allt jag kommer på (utan pauser). Du kommer bli förvånad över allt du kommer på! 


   

  Titta till dig själv 

   Att fokusera på tacksamhet på julafton är toppen, men det kan även vara bra att titta till sig själv lite under dagen. Passa på att göra det medan nu är på toaletten eller hämtar något från köket… någonstans där du är ensam helt enkelt!.

   Såhär gör du: placera en hand på ditt hjärta och den andra på din mage (precis under naveln). Andas djupt in och känn efter hur du mår - och var helt ärlig! 

   När du tittar till dig själv och hur du mår, kan två vägskäl öppnas upp för dig: 


   Om du känner känslor av glädje, lycka eller belåtenhet - fördjupa dig i dessa känslor. Tillåt dem att skölja över dig innan du går tillbaka till resten av sällskapet.  


   Om du däremot känner känslor av ilska, sorg eller utanförskap - uppmärksamma dessa känslor. Du kommer inte förbättra några relationer genom att stanna kvar och låtsas som ingenting. Genom att uppmärksamma dina känslor, tillåter du dem även att passera. 


   P.S. om du inte känner dig som ditt mest fantastiska jag, är detta ett bra tillfälle att återigen reflektera över allt som du är tacksam för. Detta gör du inte för att avfärda eller förneka dina känslor, utan att skapa nya perspektiv och påminna dig själv om att det alltid finns något positivt! 


    

   Använd affirmationer

    Affirmationer är positiva och kraftfulla uttalanden som hjälper oss att koppla om det undermedvetna. Affirmationer kan motverka stress, öka självkänsla och kan förändra hur vi beter oss i särskilda situationer. 


    När jag känner mig ängslig eller stressad i en social situation (som på julafton!), hjälper det när jag upprepar mina positiva affirmationer. Jag känner mig mer självsäker och det är mer sannolikt att jag kommer att engagera mig i fler, meningsfulla, samtal. 


    Här är några av mina favoritaffirmationer: 

    • Jag duger 
    • Jag förtjänar kärlek
    • Jag är tacksam över många saker i mitt liv
    • Jag accepterar och älskar de i min närhet med ett öppet hjärta 

    Använd gärna en (eller fler) av dessa eller kom på några själv! Säg dem högt för dig själv på morgonen eller närsomhelst under dagen när du behöver en liten boost!

     

    Bonustips: sätt igång samtal 

    De flesta samtal som uppstår under julafton tenderar att ske parvis. Vanligtvis pratar du med personen som sitter bredvid dig. Du kanske hamnar i en djup konversation med den personen, men det finns en risk att det är den enda personen som du verkligen lär känna under hela kvällen. 


    Men, om du vill lära känna alla bättre? Hur kan ni komma varandra närmare som grupp? 


    Vårt svar: genom att ställa tankeväckande och inspirerande frågor! Vi gör det med hjälp av Vertellis Holidayutgåvan - ett frågekortspel vars syfte är att sätta igång meningsfulla samtal och öka gemenskap under jul & nyår. MEN, om du inte har Vertellis Holidayutgåvan på julafton, använd då dessa fem frågor från följande blogginläggr: 


    5 frågor för att starta tankeväckande samtal under de kommande helgdagarna 


    Vilket tips tyckte du bäst om?

    Lämna gärna en kommentar, det är alltid lika kul att höra från dig!

    Nu återstår det bara att önska dig en riktigt god jul, fylld av härliga, tankeväckande och meningsfulla samtal med dina nära och kära! 

     

    Om författaren
    Author's avatar
    Tessa Brennan

    Tessa's BIO goes here. It is possible to include basic formatting and hyperlinks. Please keep in mind that the name has to match exactly for this section to appear on the corresponding blog posts.

    Vertellis Holidayutgåvan
    Vertellis Holidayutgåvan
    279 kr

    Njut av härliga stunder (helt offline) tillsammans med dina nära och kära under jul & nyår med detta unika frågekortspel från Vertellis!

    Prioritera genuina samtal, ökad förståelse och mer uppmärksamhet istället för överflöd av mat, dryck och dekorationer. Reflektera över året som gått samt dela drömmar och planer för nästkommande år, tillsammans med de du bryr dig om. Perfekt för vänner, familj och kollegor.

    • Det bästa spelet för jul & nyår
    • Spelas redan av mer än två miljoner människor runt om i världen
    • Sålt slut fem år i rad långt innan julafton

      Läs mer

      Customer Reviews

      Based on 119 reviews
      82%
      (97)
      18%
      (22)
      0%
      (0)
      0%
      (0)
      0%
      (0)
      E
      Erika Bohm
      Holiday utgåva.

      Lyfte vårt julfirande till dit vi alltid önskade den. Kan inte få bättre julklapp än att höra nära och kära berätta om allt spännande, glädjande, rörande och svåra som finns inom dem.
      Det berikar livet på djupet. Tack 🙏

      Tack Erika för dina fina ord! Så underbart att höra att vi hjälpt er att få en minnesvärd jul! Vi hoppas att ni fortsätter traditionen med att använda Vertellis Holidayutgåvan även kommande år. :)

      Å
      Åke Lantz
      Spel för flera generationer!

      Trodde inte spelet skulle passa för hela familjegruppen som var mellan 10-70 år men det gjorde det verkligen!

      Vilken härligt blandning av åldrar! Det gläder oss enormt att höra att ni fått kvalitetstid tillsammans och haft en fin stund ihop. God fortsättning!

      H
      Hanna t.

      Super bra spel för hela familjen för att komma varandra närmre och lära känna varandra på djupet