5 frågor för att starta tankeväckande samtal under de kommande helgdagarna!
Home > All > 5 frågor för att starta tankeväckande samtal under de kommande helgdagarna!
Relaterade artiklar
Hur kan jag göra självreflektion roligt, snabbt och enkelt?3 effektiva och självreflekterande frågor för att få bättre självkännedom4 frågor för att ta reda på vad som gör dig lycklig
Teman
ArbetslivsbalansFamilj & VännerJulklapparKärlek & RelationerOm VertellisPersonlig Utveckling
bart kloosterhuis - 12/06/2019

Tankeväckande samtal under de kommande helgdagarna!

Sugen på fler fina och meningsfulla samtal med de du bryr dig om under jul och nyår? Vertellis frågekortspel Holidayutgåvan har nu blivit det bästa spelet för jul & nyår! Gör årets julledighet oförglömlig med fem frågor ur spelet nedan tillsammans med släkt och vänner.

Oavsett om du är ett fan av alla helgdagar eller inte, så kan vi inte ignorera det faktum att många människor kommer att lägga mycket tid, pengar och uppmärksamhet på veckorna fram till jul. Julhetsen börjar ju trots allt tidigare för varje år som går. När sommaren är förbi börjar varuhusen planera och dekorera sin julskyltning direkt! Glitter, julbelysning, julgranar, och så var det igång!

Denna ständigt ökade uppmärksamhet kring helgdagarna kan skapa ”julångest” hos många. Men var kommer denna stress ifrån? Personligen, tror inte jag att det enbart är stress kring presenter, mat, dryck och dekorationer som påverkar oss. Jag tror att det kommer ifrån vår innerliga önskan att uppleva minnesvärda stunder med människor som står oss nära.

Stunder av genuin uppmärksamhet blir allt mer sällsynta och avbryts ofta av yttre faktorer. Vi spenderar mer tid framför våra telefoner och läsplattor, istället för att delta i meningsfulla samtal med varandra.

Men vänta! Det finns ett enkelt sätt att umgås på: genom att ställa bra frågor till dina nära och kära. Det är egentligen tur för oss att, under dessa helgdagar, uppstår många perfekta stunder att starta inspirerande samtal med vänner, kollegor eller familj. Utan telefoner!

I denna text kommer jag att dela med mig av fem frågor som du kan använda för att starta bra, roliga, djupa och/eller personliga samtal.

 

1. Nämn tre saker som gav dig mest energi?

Detta är en bra, positiv fråga som snabbt bryter isen och får alla att börja prata med varandra. Det är lätt hänt att man främst fokuserar på allt som inte gick som man hade tänkt sig och det som tog energi ifrån oss.

Genom att istället fråga vad som har gett dig mest energi, får du den andra personen att se saken ur ett annat perspektiv. Förhoppningsvis kommer hen att ha dessa i åtanke även till nästa år (och det kan även ge dig några bra tips…) 😊

 

2. Med den insikt som du har nu, vad skulle du ha gjort annorlunda?

Detta är en jättebra fråga. Att reflektera över saker och ting är oerhört nyttigt och leder oftast till att man får nya kunskaper om sig själv. Vilket även genererar mer lycka och självförtroende.

Genom att ställa denna fråga, kan du se de ”misstag” du gjort i det förflutna som givande erfarenheter som du istället lärde dig något nytt av!

 

3. Vad vill du uppnå under det kommande året?

Jag vill inte blanda ihop denna fråga med ett nyårslöfte. Däremot tror jag att det är oerhört viktigt att fundera över sina framtida mål. Om du har en tydlig bild över vad du vill uppnå (litet eller stort) kommer du definitivt att lyckas! Genom att dessutom dela med dig av dina svar i ett gruppsammanhang, kommer dina chanser att nå dina mål, öka radikalt. Själva viljan att uppnå dem ökar och andra människor i din närhet kan motivera, hjälpa till och kanske även vara delaktiga! Win-win.

 

4. Vad har hållit dig vaken om natten?

Detta kan vara en utmanande fråga. Många människor pratar inte alltid om hur de faktiskt mår. ”Hur mår du?” får oftast svaret ”Bra!”, och samtalet blir vanligtvis inte längre än så. Att dela med sig av saker som tynger en, kan få dig att känna dig lättare. När du visar dig sårbar i en social kontext, skapas möjligheter att komma andra människor närmare och kan även leda till att ni skapar större förtroende för varandra.

Alla dessa fördelar tack vare en enkel fråga. Även om frågan kan upplevas som väldigt rak, så rekommenderar jag verkligen att prova!

 

5. Vad hoppas du att göra för första gången i ditt liv?

“A good life is the greatest danger for a wonderful life.”

Att styra upp ett helt okej liv och där allt rullar på, låter rätt bra, men det finns en fara i detta. Från den stund då allt endast känns ”bra”, är du mindre benägen att göra förbättringar eller våga ta risker! Det är utanför din comfort zone du får möjligheten att verkligen utmana dig själv!

Genom att ställa frågan ”vad kommer du att göra för första gången i ditt liv (det kommande året)?”, kommer du att utmana dig själv till att göra nya och spännande saker. Denna fråga är även perfekt att diskutera i grupp, eftersom du kommer att känna större ansvar att faktiskt GÖRA det!

Vertellis-teamet rekommenderar vadslagning. Du kommer då att bli mer motiverad att uppnå dina mål!

 

Vad enkla men kraftfulla frågor kan föra med sig…

Det faktum att vi hellre väljer att spendera tid på våra telefoner och läsplattor istället för att umgås med våra nära och kära, frustrerar mig. Vi spenderar i genomsnitt 6,5 timmar per dag framför en skärm… dessa siffror är helt galna! Ur denna frustration, startade jag och mina två vänner ett initiativ som heter Vertellis, som betyder ”berätta mer” på holländska.

Vertellis är det ultimata kortspelet som för vänner och familjer närmare varandra genom att ställa uppriktiga, lekfulla och reflekterande frågor. Fun Fact: det började som ett handskrivet kortspel, och ett år senare, är det nu det mest populära spelet under helgdagarna i Nederländerna – och framgångssagan fortsätter även i Europa och USA!

Ångesten om helgdagarna kommer att bli tillräckligt minnesvärda och unika är över. Nu vet du hur du ska ställa rätt frågor med hjälp av frågorna i detta blogginlägg eller vårt kortspel, Vertellis!

Om du tyckte om frågorna i denna text, får du gärna besöka vår hemsida för att ta reda på om du skulle vilja spela Vertellis med dina vänner och familj! De mest intressanta, underhållande och ibland rörande livshändelserna kan nu delas med hjälp av detta lilla spel.

Tack för att du har läst och vi hoppas att vi kan inspirera dig med vårt mål, att skapa mer tid offline och föra människor närmare varandra.

 

High five!

Bart

Vertellis Holidayutgåvan
Vertellis Holidayutgåvan
279 kr

Njut av härliga stunder (helt offline) tillsammans med dina nära och kära under jul & nyår med detta unika frågekortspel från Vertellis!

Prioritera genuina samtal, ökad förståelse och mer uppmärksamhet istället för överflöd av mat, dryck och dekorationer. Reflektera över året som gått samt dela drömmar och planer för nästkommande år, tillsammans med de du bryr dig om. Perfekt för vänner, familj och kollegor.

 • Det bästa spelet för jul & nyår
 • Spelas redan av mer än två miljoner människor runt om i världen
 • Sålt slut fem år i rad långt innan julafton

   Läs mer

   Customer Reviews

   Based on 119 reviews
   82%
   (97)
   18%
   (22)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   E
   Erika Bohm
   Holiday utgåva.

   Lyfte vårt julfirande till dit vi alltid önskade den. Kan inte få bättre julklapp än att höra nära och kära berätta om allt spännande, glädjande, rörande och svåra som finns inom dem.
   Det berikar livet på djupet. Tack 🙏

   Tack Erika för dina fina ord! Så underbart att höra att vi hjälpt er att få en minnesvärd jul! Vi hoppas att ni fortsätter traditionen med att använda Vertellis Holidayutgåvan även kommande år. :)

   Å
   Åke Lantz
   Spel för flera generationer!

   Trodde inte spelet skulle passa för hela familjegruppen som var mellan 10-70 år men det gjorde det verkligen!

   Vilken härligt blandning av åldrar! Det gläder oss enormt att höra att ni fått kvalitetstid tillsammans och haft en fin stund ihop. God fortsättning!

   H
   Hanna t.

   Super bra spel för hela familjen för att komma varandra närmre och lära känna varandra på djupet