Ta makten över din skärmtid
Home > All > Ta makten över din skärmtid
Relaterade artiklar
Nyårslöften som håller!6 tips hur du kan utöva okomplicerad mindfulnessHur du får människor att öppna upp när ni spelar Vertellis!
Teman
ArbetslivsbalansFamilj & VännerJulklapparKärlek & RelationerOm VertellisPersonlig Utveckling
Moa Verngren - 02/12/2019

Ta makten över din skärmtid 

Vi lever i en orolig tid. Aldrig tidigare har det varit så många som sjukskriver sig för psykisk ohälsa som idag. Kanske beror det på att de senaste årtiondena präglats av terror, fake news, nätmobbning, klimatförändring m.m.

En bidragande faktor till denna oro skulle jag vilja påstå är teknologin. Vi är ständigt uppkopplade och matas dagligen med diverse ”nyheter” både från nyhetssajter men även uppdateringar från vänner, bekanta och celebriteten. Det plingar till i telefonen, du får ett mail, du sitter på bussen – vi är omringade av skärmar som ständigt informerar oss om saker vi kanske inte alltid behöver veta.

Men, kan vi verkligen skylla allt ont på teknologin? Att teknologin gör detta mot oss?

Nja, kanske inte. Vi har faktiskt mycket att tacka den för. Till exempel att jag dagligen kunde se min systerson via FaceTime under tiden jag bodde på Bali. Att jag kan arbeta i Sverige trots att mina kollegor befinner sig på alla möjliga platser runt om i världen.

Så nej, vi kan inte skylla allt ont på teknologin MEN det är dags att vi börjar använda den på ett medvetet sätt.

I detta blogginlägg vill jag dela med mig av fyra tips som jag hoppas kan hjälpa dig att ta makten över din skärmtid. Resultatet? Gladare, piggare och du kommer ha mer tid över att spendera med dina nära och kära.

 

 

Tips 1: Städa ditt hem, psyke & flöde

Har du någonsin känt dig otillräcklig, lite nedstämd och stressad men vet inte riktigt varför? Som tidigare nämnt matas våra hjärnor dagligen med information. Det är helt omöjligt för oss att registrera och bearbeta allt på en medveten nivå. Många intryck registreras undermedvetet och jag tror att det påverkar vår mentala hälsa betydligt mer än vad vi tror.

Så, här kommer mitt första tips! Dags att storstäda dina flöden! Det gör du lättast genom att utföra ett experiment med dig själv följt av reflektion och reaktion.

 

 1. Låt en dag passera, använd din telefon/dator/surfplatta precis vanligt.
 2. När dagen är slut, slå dig ner och kartlägg din skärmtid. Vad har du gillat, vilka sidor har du varit inne på, vilka personer följer du? Vilka personer/sidor dyker mest frekvent upp i dina flöden?
 3. När du skapat en klar överblick, kartlägg då ditt mentala mående. Ställ frågor som: hur mår jag idag? Följer jag personer/företag som inspirerar mig? Som ger mig glädje och energi?
 4. Hittade du några energitjuvar? RENSA!


Du kanske följer en massa supermodeller som ger dig kroppskomplex? Rensa. Influensers som ger dig ångest över allt du inte har? Rensa. Träningskonton som ger dig dåligt samvete över ostbågarna som du åt i helgen? Rensa. En ytlig bekant som ständigt lägger upp bilder på sina perfekta barn och mysiga morgonfrukostar? Rensa. Får du 100 nyhetsflashar om dagen som stressar och oroar dig? Rensa.

Oavsett vad det än är, så har du nu chansen att göra om. Följa konton, företag och personer som motiverar dig! Som faktiskt ger dig något när du tillbringar tid på deras kanaler. Där det är värt att spendera lite tid…. online!

Något som jag är oerhört stolt över är Vertellis egna Instagramkonto. Mycket tanke, tid och kärlek är investerat i detta konto. Genom att följa oss på @vertellis kommer du dagligen att få ta del av tankeväckande frågor, inspirerande affirmationer/citat, roliga uppmaningar och motiverande utmaningar! Besök oss gärna och avgör själv, var det inte något för dig? RENSA :wink:

 

 

@vertellis 

 

Tips 2: Rabattkoder, rea hela veckan & inte mycket cash över

Nästa tips går i samma städtema som det första men är inriktad på vår privatekonomi. Varför jag började fundera över detta beror på att jag och min sambo nyligen köpt en lägenhet tillsammans. Bygget kommer att stå klart våren 2022. Kul, härligt, stort… och dyrt. Så, vad kan jag göra för att försäkra mig om att jag nu sparar så mycket som möjligt innan kontantinsatsen ska betalas, nya möbler ska inhandlas osv?

Jag började rensa min inkorg.

Du kan ha gått igenom din inkorg på morgonen men ändå fått 15 nya mail två timmar senare, visst känns det bekant? Varför? Jo, för vi köpte något för längesedan som vi kanske glömt, men det har inte företaget du köpte av.

Tänk på det såhär, du och en vän går en runda på stan. Ni går in i en del butiker, ibland provar/känner ni på något och ibland slår ni till. När ni sedan går hem för dagen stannar butikerna i stan. Men när du handlar online, följer butiksbiträdena med dig hem och påminner dig (i vissa fall, dagligen) om allt nytt som kommit in, hur mycket rabatt du kan få osv.

Vilket egentligen är rätt bra, att vi får erbjudande och information! MEN, inte när vi lägger våra pengar på onödiga köp. Saker du inte egentligen tänkte köpa men ”det bara blev så”. Jag är den första som kan erkänna att detta hände mig rätt ofta, men nu är det SLUT! För återigen har jag rensat och nu uppmanar jag dig att göra detsamma. Ett steg närmare att ta makten över din skärmtid. Du sparar inte endast pengar, utan även värdefull tid som kan läggas på annat.


Jag får numera endast nyhetsbrev från företag som ger mig erbjudande på matvaror och dylikt inför veckans storhandling, eller från företag som inspirerar mig. Till exempel, jag har registrerat min privata email till Vertellis Fredagsfrågor. Varje fredag får jag en ny spännande fråga direkt till min inbox! Ett perfekt sätt att avsluta arbetsveckan på!

 

Vill du också få Vertellis Fredagsfrågor? Du kan registrera dig redan idag!

 

Tips 3: Mamma & Pappa – har ni koll?

Att vi vuxna kan känna oss oroliga, stressade och ångestfyllda pga. vår okontrollerade skärmtid är ju skrämmande. Men att våra barn/tonåringar kanske känner så utan vår vetskap är ännu mer skrämmande!  

När barnen är små är det lättare att ha håll. Du kan se till att köpa premium på vissa sidor för att slippa reklam, aktivera barnskydd mot särskilda program osv.  

Men vad händer när barnen börjar skolan? De flesta barn och ungdomar får idag både smartphones och laptops i tidig ålder. Sättet de kommunicerar på är via sociala medier vilket leder till att nätmobbning blir allt mer vanligare. Den traumatiska skolgården, där mobbningen skedde öppet när vi var små, finns nu även i barnens stängda sovrum kl. 02:00 på natten via Snapchat.

Vad kan vi då göra för att ”få kontroll” över våra barns skärmtid? Jag anser att svaret på denna fråga är: prata, prata, prata och prata lite till.

Att skapa en trygg grund i hemmet där barnen känner att det är tillåtet att dela med sig av deras tankar och känslor, anser vi på Team Vertellis är oerhört viktigt! Just därför har vi skapat ett spel som heter Vertellis Familjespelet. Detta frågekortspel hjälper föräldrar och barn att sätta igång meningsfulla och fina samtal. Tillsammans kommer ni att reflektera över vad som är viktigt för er familj, dela med er av personliga berättelser och ha roligt tillsammans.

Genom att göra detta, kommer ni att märka en positiv påverkan på er dagliga kommunikation!

Vill du veta mer om Vertellis Familjespelet? Klicka här 

 

Är du utsatt för mobbning men har ingen vuxen i din närhet som du kan prata med? Kontakta gärna organisationen Friends – vars vision är en värld där inget barn utsätts för mobbning.

 

 

Tips 4: Skärmtid som är ”scrolltid” = tid du aldrig får tillbaka 

Mitt sista tips är kanske egentligen inte ett tips, utan mer en tankeställare. Jag blev nyligen moster för andra gången till en underbar liten pojke, min bästa vän berättade att hon ska bli mamma och för några månader sedan fick min vänskapskrets uppleva sitt första bröllop!

Dessa stora livshändelser ser jag som påminnelser att ta vara på tiden.
Sen är jag medveten om att det inte alltid går att ”fånga dagen” - ibland är det skönt att ha en slappedag framför Tv:n, men se då till att det var självvalt. Att du inte bara fastnade framför Tv:n i brist på annat att göra.

All tid där vi bara stirrar, scrollar, fastnar i våra telefoner på något onödigt (skit) som du inte ens minns dagen efter att du tittat på. DEN tiden, hade du kunnat lägga på annat. Du hade kunnat investera den i dig själv, ägna mer tid åt dina vänner, spendera fler stunder med din familj!

”Scrolltiden” får vi aldrig tillbaka.

Just därför är jag så stolt över att få jobba för ett företag som Vertellis. Vi säljer våra produkter, jobbar och kommunicerar online. Men vi använder vår uppkopplade tid väl och på ett medvetet sätt. Vi är noga med att ta våra skärmfria pauser. Under våra dagliga möten reflekterar och besvarar vi frågor tillsammans hämtade ur Vertellis Chapters & Vertellis Holidayutgåvan

 

Avslutningsvis vill jag även säga hur stolt jag är över att vi har lyckats inspirera miljontals människor runt om i världen med våra initiativ. 
Intiativ som uppmuntrar till mer kvalitetstid med nära och kära (offline), självreflektion, personlig utveckling, barns emotionella utveckling…

 

Vill du veta mer om Vertellis alla produkter? Klicka här!

 

Har du några bra tips eller vanor som du har för att ta makten över din skärmtid? Lämna gärna en kommentar!

 

Tack för din värdefulla tid!

All kärlek,
Moa

 

 

Vertellis Holidayutgåvan
Vertellis Holidayutgåvan
279 kr

Njut av härliga stunder (helt offline) tillsammans med dina nära och kära under jul & nyår med detta unika frågekortspel från Vertellis!

Prioritera genuina samtal, ökad förståelse och mer uppmärksamhet istället för överflöd av mat, dryck och dekorationer. Reflektera över året som gått samt dela drömmar och planer för nästkommande år, tillsammans med de du bryr dig om. Perfekt för vänner, familj och kollegor.

 • Det bästa spelet för jul & nyår
 • Spelas redan av mer än två miljoner människor runt om i världen
 • Sålt slut fem år i rad långt innan julafton

   Läs mer

   Customer Reviews

   Based on 119 reviews
   82%
   (97)
   18%
   (22)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   E
   Erika Bohm
   Holiday utgåva.

   Lyfte vårt julfirande till dit vi alltid önskade den. Kan inte få bättre julklapp än att höra nära och kära berätta om allt spännande, glädjande, rörande och svåra som finns inom dem.
   Det berikar livet på djupet. Tack 🙏

   Tack Erika för dina fina ord! Så underbart att höra att vi hjälpt er att få en minnesvärd jul! Vi hoppas att ni fortsätter traditionen med att använda Vertellis Holidayutgåvan även kommande år. :)

   Å
   Åke Lantz
   Spel för flera generationer!

   Trodde inte spelet skulle passa för hela familjegruppen som var mellan 10-70 år men det gjorde det verkligen!

   Vilken härligt blandning av åldrar! Det gläder oss enormt att höra att ni fått kvalitetstid tillsammans och haft en fin stund ihop. God fortsättning!

   H
   Hanna t.

   Super bra spel för hela familjen för att komma varandra närmre och lära känna varandra på djupet