Hur kan jag göra självreflektion roligt, snabbt och enkelt?
Home > All > Hur kan jag göra självreflektion roligt, snabbt och enkelt?
Relaterade artiklar
5 frågor för mer mening i ditt liv5 frågor för att starta tankeväckande samtal under de kommande helgdagarna!The Story of Us
Teman
ArbetslivsbalansFamilj & VännerJulklapparKärlek & RelationerOm VertellisPersonlig Utveckling
bart kloosterhuis - 12/06/2019

"Strong people do not fear alone time because it’s a chance to reflect and replenish their energy"

I dagens hektiska värld är det många som känner att tiden inte räcker till. Våra to-do’s och fullspäckade scheman överskuggar värdefull tid offline och framförallt, tid för oss själva.

Känner du igen det?

Är du nyfiken på att få veta hur jag förhindrar känslan av att dagarna bara flyyyyger förbi? Genom att stanna upp och reflektera!

I detta blogginlägg tar jag upp fördelarna med självreflektion och hur det har förbättrat mitt liv på ett oerhört positivt sätt. Jag vill även visa hur självreflektion kan vara väldigt roligt att utöva, att det inte behöver ta särskilt lång tid och det inte alls är särskilt komplicerat, alltså = snabbt och enkelt!

Läs mer om Vertellis Chapters, självreflektionsdagboken

 

”Hur mår du idag?” – ”Känner mig stressad!”

Vi alla lever med någon slags stress och jag förstår till viss del att det kan kännas svårt att finna tid för ytterligare en sak (självreflektion).

Att konstant behöva prestera inom olika områden, jobba långa dagar och vara upptagen med sociala aktiviteter är normen. Det är här vi får vår sociala status i samhället.

Att stanna upp, ha tålamod och ta det lugnt låter alldeles för slappt för vissa, till och med tråkigt. För andra är det en lyx de inte har råd med.  

Nyligen satt jag på ett café i Amsterdam. Jag drack en kaffe och skrev i Vertellis Chapters. Mannen som satt bredvid mig lutade sig nyfiket fram och frågade vad jag studerade. Ursäkta, studera? Jag minns knappt när jag satt med skolböcker framför mig. Är det endast studenter som får använda sig av penna och papper?

Detta möte illustrerar hur vi människor ser på saker nuförtiden. När du skärmar av dig från stimuli (telefoner, sociala medier och liknande) och ger dig tid att skriva i en ”offlinedagbok”, är något som för många känns oerhört konstigt. Främmande. Annorlunda. Så sorgligt!

”Jag har inte tid” är nonsens

Enligt min åsikt finns det en stor anledning varför vi anser att det är svårt att planera in självreflektion i våra fullspäckade scheman. Jag hör dig tänka ”hur ska jag ha tid med det?”. Men om jag ska vara helt ärlig är ”för lite tid” nonsens… Om du tänker att vi i Sverige spenderar i genomsnitt 6,5 timmar per dag framför en skärm, kan jag med gott samvete säga att ”för lite tid” för självreflektion inte stämmer. 

Att fler i Sverige är sjuka på grund av stress

Enligt Försäkringskassans statistik från februari 2017 var 36 552 svenskar sjukskrivna på grund av utmattning och svår stress. Tillskillnad från 2010 som visade 6237 sjukskrivna. Utvecklingen ser alltså inte särskilt ljus ut. De är även allt fler yngre och kvinnor som drabbas och det tar längre tid att komma tillbaka från en utbrändhet.

Slutsats? Så här kan vi inte fortsätta. Jag förstår att det kan låta lite för enkelt ”att sätt sig ner och skriva”– men det har många positiva fördelar. Att distansera sig från alla stimuli och ge sig tid för självreflektion är ett enkelt och effektivt verktyg för psykiskt välmående. Inga distraktioner, endast du, dina tankar och papper.

Men varför är självreflektion så bra för oss?

 •   När du reflekterar, ger du din hjärna en chans att organisera och strukturera dina tankar
 •   Du får nya lärdomar från de observationer du gjort och erfarenheter du varit med om
 •   Det gör dig mer positiv och självsäker samt förbättrad självkänsla

Dessutom…

 •   Att skriva ner dina insikter och tankar har även sina fördelar.  Jag kallar det för ”nedladdning” av hjärnan. Så börja dagen med att skriva ner dina nya ”färska” tankar, eller töm hjärnan på alla funderingar du burit med dig under dagen innan du går och lägger dig.
 •   Och som en bonus: du blir fri från externa stimuli och du får en paus från skärmljuset. Vila…

Min självreflektionsstund på 10 minuter

Min enkla och tidseffektiva metod för självreflektion är att skriva i Vertellis Chapters. Med hjälp av min ”personliga coach i form av en bok” reflekterar jag så ofta jag kan. Den får mig att fundera över vad som har gått bra men även vad som hade kunnat gå bättre. Min fokus är huvudsakligen på positiva saker: ”What am I grateful for at this moment?”  

Jag föredrar att besvara frågorna i Vertellis Chapters på kvällen precis innan jag går och lägger mig. Men det går även bra att göra det på morgonen och blicka tillbaka på gårdagen. Vad jag tycker är bäst med boken är att den saknar datum. Jag har själv friheten att välja när jag vill skriva. För jag måste erkänna, även jag har inte alltid tid att skriva varje dag ;-)

I en annan artikel (klicka här) berättar jag mer om Vertellis Chapters och varför vi skapade den. Visste du att jag har tagit fram Chapters tillsammans med två vänner? Förresten, jag har inte skrivit dessa inlägg för ”kränga min produkt”, utan jag känner mig bara så oerhört entusiastisk och min önskan är att du kommer känna likadant!

High five!

Klicka här för att läsa mer om Vertellis Chapters

Källa:

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/47/cbs-en-tno-een-op-de-zeven-werknemers-heeft-burn-outklachten

 

Vertellis Holidayutgåvan
Vertellis Holidayutgåvan
279 kr

Njut av härliga stunder (helt offline) tillsammans med dina nära och kära under jul & nyår med detta unika frågekortspel från Vertellis!

Prioritera genuina samtal, ökad förståelse och mer uppmärksamhet istället för överflöd av mat, dryck och dekorationer. Reflektera över året som gått samt dela drömmar och planer för nästkommande år, tillsammans med de du bryr dig om. Perfekt för vänner, familj och kollegor.

 • Det bästa spelet för jul & nyår
 • Spelas redan av mer än två miljoner människor runt om i världen
 • Sålt slut fem år i rad långt innan julafton

   Läs mer

   Customer Reviews

   Based on 119 reviews
   82%
   (97)
   18%
   (22)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   E
   Erika Bohm
   Holiday utgåva.

   Lyfte vårt julfirande till dit vi alltid önskade den. Kan inte få bättre julklapp än att höra nära och kära berätta om allt spännande, glädjande, rörande och svåra som finns inom dem.
   Det berikar livet på djupet. Tack 🙏

   Tack Erika för dina fina ord! Så underbart att höra att vi hjälpt er att få en minnesvärd jul! Vi hoppas att ni fortsätter traditionen med att använda Vertellis Holidayutgåvan även kommande år. :)

   Å
   Åke Lantz
   Spel för flera generationer!

   Trodde inte spelet skulle passa för hela familjegruppen som var mellan 10-70 år men det gjorde det verkligen!

   Vilken härligt blandning av åldrar! Det gläder oss enormt att höra att ni fått kvalitetstid tillsammans och haft en fin stund ihop. God fortsättning!

   H
   Hanna t.

   Super bra spel för hela familjen för att komma varandra närmre och lära känna varandra på djupet