3 effektiva och självreflekterande frågor för att få bättre självkännedom
Home > All > 3 effektiva och självreflekterande frågor för att få bättre självkännedom
Relaterade artiklar
Ta makten över din skärmtidInvestera i dina relationer över jul: det börjar med dig!10 meningsfulla presentidéer till mors dag som kommer att stärka er relation!
Teman
ArbetslivsbalansFamilj & VännerJulklapparKärlek & RelationerOm VertellisPersonlig Utveckling
bart kloosterhuis - 12/06/2019

Visste du att självreflektion är den största gemensamma nämnaren för framgångsrika och lyckliga människor?

Om du har följt Vertellis ett tag, vet du att självreflektion är något som vi värdesätter oerhört mycket. Det fina med självreflektion är att det är något alla kan lära sig. Vår mindfulness-dagbok Vertellis Chapters är ett bevis på det! I följande blogginlägg kommer du att få ta del av 3 tips som kan hjälpa dig att få in självreflektion i din vardag! 

 

Självreflektion behöver inte vara svårt eller ta särskilt lång tid. I ett annat blogginlägg (klicka här) skrev jag om hur jag får in självreflektion i vardagen på ett roligt, snabbt och enkelt sätt. I detta inlägg vill jag dela med mig av tre självreflekterande frågor som jag hoppas kommer att inspirera dig till att reflektera mera!


Vi kan inte ignorera det

Forskaren Giada Di Stefano och hans kollegor utförde en studie på självreflektion och arbetsprestation. Deltagarna i studien delades in i två grupper. I den ena gruppen fick deltagarna i slutet av dagen skriva ner vad de lärt sig och tankar kopplade till sina nya lärdomar. Denna grupp presterade 23% bättre på ett test som mäter arbetsprestation än kontrollgruppen som inte ägnade någon tid åt självreflektion.

En brittisk studie fick liknande resultat gällande människor som pendlar till och från sitt arbete: den grupp som under resan till jobbet tänkte på alla saker som hade kunnat göra dagen ännu bättre, kände sig lyckligare, mer produktiva och mindre stressade än de som inte tänkte på detta.

Gör tid för självreflektion

Att göra saker till något som känns enkelt men framförallt roligt är nyckeln till att skapa nya vanor. Den enda utmaningen som återstår är att hitta motivationen för självreflektion så du kan utöva det ca 10 minuter per dag.

Klicka här för att gå vidare till Vertellis Chapters

Tillsammans med två vänner, (Lars & Liz) letade jag länge efter ett sätt att skapa mer värdefull egentid. En stund att få reflektera med endast penna och papper som verktyg. Vi ville ha en bok där vi kunde få skriva ner våra tankar och funderingar samtidigt som den motiverar oss att fortsätta skriva och reflektera över våra liv. Boken vi letade efter fanns inte, så vi bestämde oss för att skapa vår egen ”allt-i-ett-bok”: Vertellis Chapters!

Vertellis Chapters är en kombination av en dagbok, anteckningsbok och inspirationsbok. Den innehåller aspekter som vi tycker är viktiga, såsom:

 •   Möjligheten att skriva ner det man är tacksam för (vilket ökar känslor av lycka)
 •   Ge feedback till sig själv (vad som går bra, vad som hade kunnat gå bättre)
 •   ”Uppmaningar” som får dig att tänka till
 •   Inspirerande citat, berättelser eller fakta
 •   Tankeväckande frågor; vilket Vertellis är känt för! 

 

Tre reflekterande frågor

Att dagligen ställa sig själv frågor som ”What have I learend today?” och ”What is my day going to accomplish?” är en bra start till självreflektion. I detta inlägg kommer jag dela med mig av tre effektiva och reflekterande frågor som hjälper dig att ta makten över ditt liv på en mer medveten nivå.     

 

#1 What are you grateful for at the moment?

Vi människor har en tendens att ofta reflektera över vad som går fel under en dag. Om du istället tänker på alla de saker du är tacksam för, tvingar du dig själv att fokusera på fler positiva händelser. Gör du detta tillräckligt ofta kommer synapserna (kopplingarna mellan nervcellerna) i din hjärna bilda fler positiva kopplingar. Resultatet? Du blir en mer optimistisk och positiv människa!

 

#2 What is going well? What can be done better?

Genom att ställa dessa öppna frågor till dig själv, tränar du din hjärna att kontinuerligt förbättra sig på självreflektion. Frågorna motiverar och skärper ditt sinne. De är även perfekt att ställa till sig själv vid slutet av dagen.

 

#3 What are you going to start in the coming period; What will you stop; and What will you continue doing?

Verne Harnish (”the Growth Guy” och författare av ”the Rockefeller Habits”) är grundaren av detta ”start-stop-fortsätt” trick. Det fungerar som en perfekt feedback-runda med dig själv. Vad kommer du att sluta göra? Vad blir ditt nästa projekt? Vad motiverar dig att fortsätta? De frågor jag nämnde i fråga 2, är ”start-stop-fortsätt- frågor" som hjälper dig att ta bättre och mer rationella beslut.

Så, börja dagen med att ställa fråga 2 och i slutet av veckan reflekterar du över fråga 3. När du gör detta, kommer du snabbt märka att du blir mer medveten. Du kommer att få mer kontroll över ditt liv, prestera bättre på jobbet och generellt bli en lyckligare och mer produktiv människa. Självreflektionsfrågor är otroligt kraftfulla!

Skapa en stund för dig själv

 

Stunderna med endast dig själv som sällskap är otroligt värdefulla: reflektera, väx och forma ditt liv mer målmedvetet och självmedvetet. Hitta en stund eller skapa en rutin som passar dig. För mig är det att skriva i Vertellis Chapters!

 

Kör hårt!

// Bart 

Läs mer om Vertellis Chapters här

Tänk på: Chapters är på engelska!

 

Som avslutning på detta inlägg, ett inspirerande citat:

"Don’t bother just to be better than your contemporaries or predecessors. Try to be better than yourself" – William Faulkner

 

Vertellis Holidayutgåvan
Vertellis Holidayutgåvan
279 kr

Njut av härliga stunder (helt offline) tillsammans med dina nära och kära under jul & nyår med detta unika frågekortspel från Vertellis!

Prioritera genuina samtal, ökad förståelse och mer uppmärksamhet istället för överflöd av mat, dryck och dekorationer. Reflektera över året som gått samt dela drömmar och planer för nästkommande år, tillsammans med de du bryr dig om. Perfekt för vänner, familj och kollegor.

 • Det bästa spelet för jul & nyår
 • Spelas redan av mer än två miljoner människor runt om i världen
 • Sålt slut fem år i rad långt innan julafton

   Läs mer

   Customer Reviews

   Based on 119 reviews
   82%
   (97)
   18%
   (22)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   E
   Erika Bohm
   Holiday utgåva.

   Lyfte vårt julfirande till dit vi alltid önskade den. Kan inte få bättre julklapp än att höra nära och kära berätta om allt spännande, glädjande, rörande och svåra som finns inom dem.
   Det berikar livet på djupet. Tack 🙏

   Tack Erika för dina fina ord! Så underbart att höra att vi hjälpt er att få en minnesvärd jul! Vi hoppas att ni fortsätter traditionen med att använda Vertellis Holidayutgåvan även kommande år. :)

   Å
   Åke Lantz
   Spel för flera generationer!

   Trodde inte spelet skulle passa för hela familjegruppen som var mellan 10-70 år men det gjorde det verkligen!

   Vilken härligt blandning av åldrar! Det gläder oss enormt att höra att ni fått kvalitetstid tillsammans och haft en fin stund ihop. God fortsättning!

   H
   Hanna t.

   Super bra spel för hela familjen för att komma varandra närmre och lära känna varandra på djupet