Hur du får människor att öppna upp när ni spelar Vertellis!
Home > All > Hur du får människor att öppna upp när ni spelar Vertellis!
Relaterade artiklar
Att hålla en medveten festtillställningVertellis: hur allt startade!Nyårslöften som håller!
Teman
ArbetslivsbalansFamilj & VännerJulklapparKärlek & RelationerOm VertellisPersonlig Utveckling
Vertellis Admin - 14/11/2019

7 enkla sätt hur du får människor att öppna upp när ni spelar Vertellis! 

Att ställa viktiga och meningsfulla frågor till sina nära och kära skapar enligt oss, Team Vertellis, de finaste och mest minnesvärda stunderna. Vill du komma människorna du bryr dig om ännu närmare? Spana då in våra frågekortspel, alla framtagna för att sätta igång givande samtal. När du valt vilket spel som passar dig bäst, läs sedan detta blogginlägg för att ta del av våra favorittips hur du får dina nära och kära att öppna upp med hjälp av Vertellis!


En av de absolut vanligaste frågorna vi får gällande våra frågekortspel är “hur får jag: vänner/familj/barn/partner/kollegor att spela detta med mig?.


Vi fattar! De flesta av oss  i Team Vertellis, har inga problem med att öppna upp oss (det kan vara svårt att få tyst på oss ibland!), men vi förstår verkligen att för vissa kan “djupa” och “personliga” samtal kännas skrämmande. Det är helt enkelt “inte deras grej”. 


Vi på Vertellis har genom åren introducerat detta spel för oerhört många människor och har definitivt stött på lite motstånd på vägen. Men, som tur är har vi lärt oss några knep hur vi får människor att ge Vertellis en chans! Dessa knep tänkte vi dela med oss av idag!

 

Här har du ett specifikt exempel från Vanessa, Vertellis Tyskland:


“Jag hade det riktigt kämpigt med min familj och pojkvän. Först ville de inte alls spela Vertellis, utan de sa mest “vi behöver inte detta, det känns obekvämt och jobbigt, blablabla”. Tro mig, jag förstår verkligen hur det känns om du vill spela men upplever motstånd från din familj. Slutligen bad jag de att lita på mig och förtydligade att om de inte tycker om spelet, så kan vi sluta direkt. Ingen press, ingen stress! Till min stora lättnad, gav de spelet en chans och vad hände? Vi skrattade, grät en skvätt och hade fantastiska och meningsfulla samtal som jag är säker på att vi aldrig skulle haft om det inte vore för Vertellis”. 


Om du är orolig att dina nära och kära kommer att vara skeptiska, fortsätt då att läsa för att ta del av 7 sätt hur du får människor att ge Vertellis en chans! 


7 enkla sätt hur du får människor att öppna upp när ni spelar Vertellis! 

 1. Ge komplimanger 
 2. Förklara syftet med spelet
 3. Sätt upp regler
 4. Föregå med gott exempel
 5. Skapa en trygg och avslappnad miljö
 6. Ställ följdfrågor
 7. Välj ut frågor som passar gruppen 

 

 

 

1) Ge komplimanger!

Detta tips kommer direkt från Moa, Vertellis Sverige! Hon rekommenderar att väva in en eller två komplimanger innan ni börjar: “Jag tycker att det vore så kul att få spela med dig! Det känns som att det finns så mycket jag inte vet om dig än, men jag skulle gärna vilja veta mer! Du är en intressant person”


Om du har bjudit in någon för att spela Vertellis med dig, hoppas vi ju självklart att komplimanger som exemplet ovan stämmer. Att detta faktiskt är något du känner inför den personen. Ofta känner och tänker vi mycket fint om andra som vi aldrig berättar. Innan en runda Vertellis anser vi är ett optimalt läge att börja med detta! Personen i fråga kommer känna sig uppskattad och förmodligen väldigt sugen på att spela med dig. 

2) Förklara syftet med spelet

Vertellis är känt för (och skapades i syfte) att sätta igång djupa, ärliga och hjärtevärmande samtal… men spelet är så mycket mer än det! Vertellis handlar om att skapa givande stunder, helt offline, tillsammans med dina nära och kära.

När du spelar Vertellis Holidayutgåvan, får du en möjlighet att aktivt börja reflektera över året som gått samt börja planera och drömma om nästkommande år. Detta är en stund där alla som spelar får chansen att sätta upp mål inför framtiden samt dela med sig av erfarenheter och lärdomar från föregående år. 


Syftet behöver inte vara detsamma för varje grupp du spelar med - viktigt att tänka på är att presentera det på ett sätt som den specifika gruppen kan relatera till. 3) Sätt upp regler

Sätt gärna upp lite regler innan ni börjar spela. Berätta för alla att de får besvara frågorna precis hur de vill samt dela med sig så mycket eller lite som de känner sig bekväma med. Dessutom, låt alla vet att detta är en möjlighet att lyssna och lära av varandras erfarenheter. 


Om någon skulle få en fråga som de inte kan eller vill besvara, då är det helt OK att passa frågan eller spara den till senare. Det är du som är “lekledaren”, så sätt upp de regler som du tycker känns bra för dig och gruppen.


Slutligen, ta bort pressen. Om gruppen känns lite tveksamma gentemot spelet (som i Vanessas fall) var då extra tydlig med att om de inte tycker om spelet, så kan ni avsluta det precis närsomhelst. Människor förstår oftast inte innan hur mycket glädje de kan få utav Vertellis förrän de sätter igång och spelar! 4) Föregå med gott exempel

Föregå med gott exempel och ta det första frågekortet! Liz (en av Vertellis grundare) har delat med sig av sin första Vertellis-upplevelse i blogginlägget “Vertellis: hur allt startade!” och en viktig sak hon nämner är att hon tog det första kortet med sin familj.

Om du har vänner, familj eller kollegor som är tveksamma gentemot spelet, rekommenderar vi starkt att du gör som Liz gjorde! Genom att själv visa mod att besvara en fråga så öppet och ärligt som möjligt, föregår du med ett gott exempel för andra som kanske känner sig osäkra och obekväma. 


Du vet säkert redan detta men… när det gäller Vertellis, finns det inget “rätt” sätt!  

5) Skapa en trygg och avslappnad miljö

Har du någonsin försökt berätta något viktigt för någon samtidigt som de satt med sin telefon och scrollade i något flöde? Så extremt tråkigt. När vi ger varandra genuin uppmärksamhet, kan magiska samtal träda fram! 


Just därför är det så viktigt att se till att alla digitala distraktioner är avstängda när ni spelar Vertellis. Stänga av TV:n, be alla sätta sina telefoner på ljudlös eller ännu bättre, lägg alla telefoner i en skål eller liknande som ni sedan placerar i ett annat rum. 


Se även till att du spelar på en plats där alla känner sig avslappnade. Är det tyst nog så att alla hör varandra? Befinner ni er i en miljö där alla känner sig bekväma att öppna upp? 


Vertellis har spelats i många olika miljöer: hemmet, restauranger, kaféer, parker… men du känner din grupp bäst! Välj en plats som passar er.
6) Ställ följdfrågor

Vertellis betyder “berätta mer” på nederländska. Om någon ger ett kort och avskalat svar men du känner att det finns mer att hämta, ställ en följdfråga! 


Till exempel: 


Frågan: vilket ögonblick skulle du helst vilja återuppleva?

Svaret: resan till Irland. 

Du: jag har alltid velat åka dit, vad var det bästa med resan?” 


Genom att ställa följdfrågor underlättar du för personen i fråga att fördjupa sig i sitt svar. Se bara till att din fråga är positiv och stöttande… det är aldrig kul att känna sig förhörd eller ifrågasatt.  

7) Anpassa spelet efter din omgivning

Det bästa med Vertellis är att det inte finns ett rätt eller fel sätt att spela på! Vertellis-fans runt om i världen har delat med sig av så många olika exempel till oss. Absolut, det finns ett klassiskt sätt att spela på, till exempel på jul- och nyårsafton, men Vertellis har dykt upp i diverse sammanhang såsom:


 • Team building
 • Kontorsfester
 • Retreats
 • Stödgrupper
 • Terapeutsamtal 
 • Mingel 

Så, igen - spela precis hur du vill och anpassa gärna spelet så det passar omgivningen. Som vi tidigare nämnde, målet med Vertellis är att spendera mer meningsfull tid tillsammans med de du bryr dig om! Skulle du t.ex. känna att en fråga inte är helt rätt i ett visst sammanhang, ta då bort den ur korthögen innan ni börjar.


BONUSTIPS: Tacka för att de var med och spelade


Om någon verkligen gick utanför sin comfort zone och sa ja till att spela Vertellis, se till att tacka dem efteråt! Berätta hur mycket det betydde för dig och hur modiga de var! 

På så sätt kommer de att känna sig uppskattade, sedda och hörda - plus, de kommer förmodligen vilja spela med dig igen! 
Jag provade alla dessa tips & knep men de ville fortfarande inte spela!


Om du har provat alla tips och inget fungerade, då får du respektera att det helt enkelt. Men vad som är bra med Vertellis är att du kan spela i många olika sammanhang med olika personer. Om spelet inte blev en hitt på familjemiddagen, ta med det till en drink med vännerna eller på nästa AW med jobbet. Det finns massor av människor där ute som är sugna på att få djupdyka i meningsfulla samtal, precis som du! 


En sista sak… bara för att någon sa nej första gången du frågade, betyder inte det att de aldrig kommer att vilja. Fråga igen vid ett senare tillfälle, om några månader eller nästa år! Människor förändras och ändrar uppfattning om saker och ting. Du kan bli förvånad över vad som händer om du ger dem en andra chans. :)


Har du provat någon av dessa tips? Hur gick det?

Berätta gärna för oss genom att lämna en kommentar nedan! Har du ett bra tips som inte fanns med här? Lämna gärna en kommentar då med. Vi ser fram emot att höra från dig!

Skål för fler meningsfulla samtal! 

 

Vertellis Holidayutgåvan
Vertellis Holidayutgåvan
279 kr

Njut av härliga stunder (helt offline) tillsammans med dina nära och kära under jul & nyår med detta unika frågekortspel från Vertellis!

Prioritera genuina samtal, ökad förståelse och mer uppmärksamhet istället för överflöd av mat, dryck och dekorationer. Reflektera över året som gått samt dela drömmar och planer för nästkommande år, tillsammans med de du bryr dig om. Perfekt för vänner, familj och kollegor.

 • Det bästa spelet för jul & nyår
 • Spelas redan av mer än två miljoner människor runt om i världen
 • Sålt slut fem år i rad långt innan julafton

   Läs mer

   Customer Reviews

   Based on 119 reviews
   82%
   (97)
   18%
   (22)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   E
   Erika Bohm
   Holiday utgåva.

   Lyfte vårt julfirande till dit vi alltid önskade den. Kan inte få bättre julklapp än att höra nära och kära berätta om allt spännande, glädjande, rörande och svåra som finns inom dem.
   Det berikar livet på djupet. Tack 🙏

   Tack Erika för dina fina ord! Så underbart att höra att vi hjälpt er att få en minnesvärd jul! Vi hoppas att ni fortsätter traditionen med att använda Vertellis Holidayutgåvan även kommande år. :)

   Å
   Åke Lantz
   Spel för flera generationer!

   Trodde inte spelet skulle passa för hela familjegruppen som var mellan 10-70 år men det gjorde det verkligen!

   Vilken härligt blandning av åldrar! Det gläder oss enormt att höra att ni fått kvalitetstid tillsammans och haft en fin stund ihop. God fortsättning!

   H
   Hanna t.

   Super bra spel för hela familjen för att komma varandra närmre och lära känna varandra på djupet