Vertellis: hur allt startade!
Home > All > Vertellis: hur allt startade!
Relaterade artiklar
Mindfulness + Moderskap: En guide för nyblivna mammorUndvik ”stressfällan”: Hur du behåller lugnet under en stressig dagFyra tips hur du kommer ner i varv innan sängdags
Teman
ArbetslivsbalansFamilj & VännerJulklapparKärlek & RelationerOm VertellisPersonlig Utveckling
liz zeeman - 17/10/2019

Sagan om Vertellis: från handskrivna kort till en världsuccé! 

I december år 2015, gjorde jag och Bart oss redo för att ge oss iväg på vårt livs största resa. Vi var 100% redo att lämna vårt gamla liv bakom oss för att uppnå våra drömmar.

Men, vi kände verkligen att vi behövde våra familjers stöd innan vi gav oss iväg. (Har vi inte alla en önskan om att bli förstådda och känna stöd från våra nära och kära?)

Denna önska var drivkraften bakom vad vi senare skulle kalla... Vertellis.

Idag vill jag berätta vår historia, hur och varför vi startade Vertellis. Jag kommer även dela med mig av sex frågor från Vertellis Holidayutgåvan som du kan använda nästa gång du umgås med vänner & familj. (Endast intresserad av frågorna? Scrolla ner till slutet! 😊)

En nystart… 

I slutet av 2015 var det bara några dagar kvar innan jag och Bart skulle lämna Nederländerna på obestämd tid. Som du kanske förstår, fanns det MYCKET att göra innan vi gav oss iväg.

Trots alla förberedelser och all planering, hade jag fortfarande en väldigt viktig sak kvar att göra… Jag behövde säga upp mig från mitt jobb. Precis som många andra, identifierade jag mig med mitt yrke. Det var ett bra jobb, fast anställning med goda chanser för utveckling samt en generös lön för en 24 åring. Det var bara en sak som fattades… jag var inte lycklig. 


Vid den tidpunkten hade Bart jobbat i Köpenhamn i sex månader men gjorde sig redo för att komma tillbaka till Nederländerna för att sedan ge sig iväg tillsammans med mig. Vi förberedde oss på att lämna vår fina lägenhet i Haarlem, en plats där vi varit lyckliga i nästan fyra år. Vi behövde hitta ett nytt hem till vår älskade katt 😥, sålde alla möbler och skänkte mer än hälften av alla våra kläder. 


Var detta impulsivt, naivt, förhastat?


Nej, inte alls. Men det var inte lätt att berätta denna nyhet för våra nära och kära. Människor som endast ville (och fortfarande vill) oss väl. De hade svårt att förstå vårt val. Varför ville vi helt plötsligt lämna vår trygga tillvaro för en osäker resa ut i världen. De måste ha undrat: mår de verkligen bra? 

 

 

En kreativ, sista julafton

Innan vi åkte var det dags att fira en sista julafton tillsammans med våra familjer. Både jag och Bart ville att det skulle bli extra mysigt och minnesvärt - för oss och för våra familjer. 


Vi gjorde en fyllig chokladdessert som bestod av hemgjorda tryfflar, chokladmousse, nötter och maräng. Förutom att göra kvällens dessert, kände vi ett starkt behov att få förklara vår kommande livsförändring. Vi ville dela med oss av våra drömmar och mål till våra nära och kära. Ur detta behov kom vi på idén att göra ett unikt frågekortspel och ge bort det som en julklapp. Vårt mål var att sätta igång, djupa och meningsfulla samtal med våra familjer på ett lekfullt sätt.

När vi började tänka och skriva ner frågor, kunde vi inte sluta - vi kom på oerhört många frågor som vi ville få svar på! Så, istället för att sova om nätterna, satt jag uppe med mitt anteckningsblock och skrev ner frågor. 


När vi valt ut de bästa frågorna, skrev vi ner dem på fina små kort. Men, nervositeten hos oss började växa. Kommer dessa frågor tas emot väl av våra familjer? Några var rätt tuffa som t.ex.

“Finns det något du inte uppnådde förra året som du önskar att du hade?” och “Vilken prestation är du mest stolt över?”.

Den stora frågan var alltså, kan vi besvara dessa frågor tillsammans och fortfarande ha en trevlig julafton? Bart och jag hade oändliga och känslomässiga samtal kring detta. Men, tiden fram till julafton gick snabbt och helt plötsligt var dagen kommen. 


Runda ett...

Vi började att fira med Barts familj. Vi hade precis börjat förbereda maten när Bart berättade om vårt nya spel, “vi har gjort ett kortspel som vi tänkte att vi kunde spela under middagen, idén med spelet är att vi alla ska svara så öppet och ärligt som vi kan”. 

Oops… Vi tittade omkring oss för att ta in reaktionerna. Någon svalde lite extra hårt och tittade nervöst ner i tallriken. Kommer detta att fungera eller blir det ett fiasko? 


Ingen protesterade så jag tog snabbt upp ett kort från första rundan. Om jag börjar blir det kanske lättare för alla andra tänkte jag. 


Om jag ska vara helt ärlig, minns jag inte den första frågan, men jag kommer ihåg att den satte igång otaliga och meningsfulla samtal. Vi pratade och lyssnade på varandra i timmar.
För en kort sekund tvekade vi på oss själva och vår idé, men till vår stora lättnad fick vi uppleva en kväll där alla turades om att dela med sig av sina innersta tankar och känslor. 


Barts föräldrar erkände att de aldrig lärt sig att prata öppet och ärligt. De var inte vana vid det. Jag hade alltid sett dem som väldigt ordentliga människor som gör rätt för sig i alla lägen. Men, jag lärde mig så många nya saker om dem den kvällen. Eller, jag lärde mig massor om alla som satt runt det bordet.

Vi alla var även väldigt förvånade när vi fick lära oss att en familjemedlem hade haft ett oerhört tufft år, något som denna person inte tidigare visat eller berättat.
Det var där och då vi insåg att människor tenderar att fastna i meningslösa mönster och rutiner när det kommer till hur vi umgås med varandra. Standardsvar på frågor som “hur mår du?” är lika med “bra” eller “okej”. Ibland kanske du får ett “jättebra”. Oftast frågar vi för att vara artiga och lägger inte så stor vikt på själva svaret. 


Julen 2015 var något nytt för oss. Det blev några tårar och sorgliga stunder när vi öppnade upp oss, men det kändes oerhört renande. Alla kände sig lättade över att äntligen få prata fritt och öppet, men framförallt att få känna sig förstådd. 


Kvällen fortsatte i samma härliga anda. Många kramar och skratt, vi delade genuina och innerliga känslor för varandra vilket i början kändes lite skrämmande för vissa, men efter en stund återstod endast lättnad. Det var svårt att somna den kvällen. Vi kände oss levande och fyllda av energi… eller berodde det kanske på sockerkicken från allt gott vi ätit? Kanske både och 😀Runda två… 

Dagen därefter spenderades med min familj. Jag var särskilt nyfiken på att få se hur min mamma skulle besvara frågorna. Hon är rätt tystlåten och sparsam med sina tankar och känslor. Vi introducerade spelet på samma sätt som kvällen innan och vi började spela under middagen. Precis som med Barts familj, satte vårt lilla frågekortspel igång långa, tankeväckande och ärliga samtal. Och min mamma? Hon pratar än idag om hur fin den julen var och är fortfarande rörd över alla samtal vi hade med varandra.

Vi hade uppnått vårt mål! Alla öppnade upp sig och vi fick en chans att förklara oss för våra familjer. De förstod varför vi ville göra en livsförändring och de accepterade vårt beslut. Nu kunde vi bege oss ut på vårt livs äventyr med ro i sinnet! 


Vi kommer sent glömma denna julen. Vad som började som ett behov att få förklara oss, uppfyllde även något helt annat. Det finaste av allt var att få se våra nära och kära öppna upp sig och hur mycket närmare vi kom varandra efter den kvällen.  


Vertellis föddes!

Idag är våra handskrivna kort ett minne blott. Upplevelserna från 2015 inspirerade oss att skapa Vertellis (vilket betyder “berätta mer” på nederländska) och förvandla dessa handdrivna kort till ett riktigt spel: Vertellis Holidayutgåvan.

Inget gör oss mer glada än att få höra berättelser från familjer runt om i världen som fått uppleva samma sak som vi fick med hjälp av våra frågor. Det går bra att spela Holidayutgåvan närsomhelst på året, men det blir extra speciellt att göra det vid slutet av året när vi möts upp med våra nära och kära för att umgås, reflektera och fira!
Med hjälp av frågorna från Holidayutgåvan, sätter ni igång öppna och ärliga samtal om intressanta ämnen på ett lekfullt sätt.

 

Hur får du de fåordiga att börja prata? 

Bart och jag är “pratare” till skillnad från våra föräldrar. Men vår julafton är ett bevis på att alla människor har ett stort behov att få öppna upp och dela med sig. Även de fåordiga i våra familjer älskade spelet fort de blev lite varma i kläderna. Vårt spel hjälpte dem att säga det som tidigare aldrig sagts. 


Jag tror att Vertellis kan göra detsamma för dig och din familj. Om jag hade kunnat göra något annorlunda, hade jag kanske presenterat idén lite mer subtilt än vad jag och Bart gjorde ! 😉 


Jul och nyår är perfekta tillfällen att spela Vertellis. Ni får veta vad som händer i varandras liv, vad ni varit med om och vad ni har för drömmar och mål för framtiden. Det är dags att lägga ifrån sig telefonerna och sätta igång fler meningsfulla samtal med människorna i sin omgivning. Personligen så längtar jag redan efter den stund där spelet plockas fram och läggs på bordet. Jag är så spänd på att få höra vad mina vänner och min familj kommer dela med sig av i år! Nu är det din tur!


Om du skulle vilja börja med några frågor från Holidayutgåvan, klicka HÄR för att ta del av våra favoritfrågor. Ta med dem på nästa tillställning och njut av öppna och ärliga samtal

Vill du komma dina nära och kära närmare och uppleva samma sak som jag och Bart gjorde? Klicka då hem ditt exemplar av Vertellis Holidayutgåvan HÄR. Något att ha i åtanke är att förra året såldes spelen slut långt innan julafton, så planerar du att spela i år så rekommenderar jag dig att beställa så snabbt som möjligt :) 
Liz bio:

Liz bor tillsammans med sin dotter Yuna i den vackra staden Haarlem i Nederländerna. Hon är en av Vertellis tre grundare och började sin resa genom att skriva ner frågor till spelet som vi idag kallar Vertellis Holidayutgåvan. Hennes stora passion inom företaget är att skapa och utveckla produkter. För henne innebär detta att ständigt fundera och klura på nya idéer och involvera sig själv i hela produktionsprocessen. Förutom detta, är Liz är även ytterst ansvarig för vårt ekonomiteam (som endast består av kvinnor). Det som ger Liz energi är att spendera tid med sin dotter Yuna och uppleva världen genom hennes ögon, göra tid för sig själv (offline) och ha långa, meningsfulla samtal med hennes vänner! 
Vertellis Holidayutgåvan
Vertellis Holidayutgåvan
279 kr

Njut av härliga stunder (helt offline) tillsammans med dina nära och kära under jul & nyår med detta unika frågekortspel från Vertellis!

Prioritera genuina samtal, ökad förståelse och mer uppmärksamhet istället för överflöd av mat, dryck och dekorationer. Reflektera över året som gått samt dela drömmar och planer för nästkommande år, tillsammans med de du bryr dig om. Perfekt för vänner, familj och kollegor.

 • Det bästa spelet för jul & nyår
 • Spelas redan av mer än två miljoner människor runt om i världen
 • Sålt slut fem år i rad långt innan julafton

   Läs mer

   Customer Reviews

   Based on 119 reviews
   82%
   (97)
   18%
   (22)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   E
   Erika Bohm
   Holiday utgåva.

   Lyfte vårt julfirande till dit vi alltid önskade den. Kan inte få bättre julklapp än att höra nära och kära berätta om allt spännande, glädjande, rörande och svåra som finns inom dem.
   Det berikar livet på djupet. Tack 🙏

   Tack Erika för dina fina ord! Så underbart att höra att vi hjälpt er att få en minnesvärd jul! Vi hoppas att ni fortsätter traditionen med att använda Vertellis Holidayutgåvan även kommande år. :)

   Å
   Åke Lantz
   Spel för flera generationer!

   Trodde inte spelet skulle passa för hela familjegruppen som var mellan 10-70 år men det gjorde det verkligen!

   Vilken härligt blandning av åldrar! Det gläder oss enormt att höra att ni fått kvalitetstid tillsammans och haft en fin stund ihop. God fortsättning!

   H
   Hanna t.

   Super bra spel för hela familjen för att komma varandra närmre och lära känna varandra på djupet