7 tips för att förbättra din koncentration när du jobbar hemifrån
Home > All > 7 tips för att förbättra din koncentration när du jobbar hemifrån
Relaterade artiklar
Att hålla en medveten festtillställningVertellis: hur allt startade!Nyårslöften som håller!
Teman
ArbetslivsbalansFamilj & VännerJulklapparKärlek & RelationerOm VertellisPersonlig Utveckling
Anique Bleumink - 12/06/2019

Gör hemmet till din bästa arbetsplats: 7 personliga tips som förbättrar fokus och koncentration när du jobbar hemifrån.

Det låter härligt ”jobba hemifrån” men det har sina utmaningar. Att inte ha ett kontor eller fysisk plats att gå till, inget ”strikt” schema att förhålla sig till eller klädkod att klä sig efter, kan göra de flesta en aning ofokuserade, oproduktiva kanske till och med vilsna! Om du känner igen dig i detta, låt mig bara säga att, jag förstår helt och hållet! Det har varit jag en gång i tiden. Men, med tiden har jag lärt mig några enkla knep som gör mig ännu mer fokuserad och produktiv hemma än vad jag upplevde på ett traditionellt kontor.

Låter det för bra för att vara sant? Fortsätt läsa för att ta del av mina inte-så-hemliga-hemligheter för att göra hemmet till den absolut bästa arbetsplatsen.

Att jobba hemifrån är oerhört befriande och fördelarna är många, MEN som tidigare nämnt för det med sig en hel del utmaningar. De flesta av oss kommer vanligtvis från traditionella kontorsjobb där vi hade en chef som vi dagligen behöver rapportera till. Att jobba hemifrån innebär att du helt och hållet ansvarar för dig själv. Med andra ord, det är du som ser till att saker blir gjorda. För många kan denna förändring, från kontor till hemmet, kännas svårt.

Men, det blir allt vanligare att inte ha en fysisk plats att gå till i dagens digitaliserade värld och just därför är det oerhört viktigt att diskutera dessa utmaningarna istället för att låtsas som att de inte finns. Om du håller med om det jag säger, då kommer detta blogginlägg falla dig i smaken!

Varför jag älskar att jobba hemifrån

När jag berättade för en vän att jag jobbade för Vertellis, där de flesta av Team Vertellis jobbar hemifrån, frågade hon direkt: ”Hur kan du göra det? Blir du inte distraherad?”. Mitt svar var, ”Det kan jag och nej det blir jag inte… men det har varit en läroprocess.”

Vertellis har inte ett kontor. Vårt team består av entusiastiska ”digital nomads” som jobbar runt om i världen! Till exempel, jag jobbar i Nederländerna, men Sijmen bor på Bali och du hittar även Lars där flera månader om året. Moa jobbar i Sverige, Hannes och Raphael i Österrike men kombinerar det med att regelbundet resa till världens alla hörn. Vi älskar friheten som vi får genom att jobba för Vertellis.

För att komma tillbaka till min tjejkompis fråga: tack vare mina 7 tips som du finner nedan, har jag blivit bättre på att undvika fallgroparna som finns när en jobbar hemifrån. Som jag sa, det har varit en läroprocess (så strunta i om du inte lyckas direkt) men jag hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att bli mer fokuserad på din jobba-hemifrån-resa! 😃

7 tips för att göra hemmet till din bästa arbetsplats

Tips 1: Byt ut ”Jag jobbar hemifrån” till ”Jag jobbar”

Du jobbar hemifrån, helt korrekt. Borde du då vara mer flexibel med dina arbetstimmar? Nope! Prata med din familj, släktingar och vänner och var tydlig med hur ditt arbetsschema ser ut, så du slipper bli alltför frikostig med din tid. Om du inte gör detta, finns det en risk att någon ber dig följa med till IKEA en måndag kl. 10:00 eller att en vän spontant tittar förbi på en fika mitt på dagen. Mysigt, men katastrof för din fokus då det kan vara svårt att hitta tillbaka till samma work flow som du var inne i tidigare.

Om du känner att du regelbundet måste kompromissa med din tid, försök att bli mer medveten om hur mycket tid du faktiskt förlorar. Bestäm dig sedan för att i fortsättningen respektera din arbetstid och var inte rädd för att be andra göra det också.

Tips 2: Gör en plan som fungerar för dig

I flera år hade jag en to-do lista för att hålla koll på mina arbetsuppgifter. Jag kände mig ”organiserad” men det jag hade var en oändligt lång lista med saker att göra utan särskild ordning och ingen tydlig bild när allt skulle vara klart.

Resultatet: dålig överblick och mer stress.

Okej, så nu ska jag berätta varför du måste göra en plan som fungerar för dig. Var kritisk och ärlig mot dig själv. Sluta göra saker som uppenbarligen inte fungerar. Försök att hitta nya sätt att planera din tid på. Personligen så hittade jag den bästa lösningen i Vertellis Life Planner. Varje morgon frågar den mig ”What is the most important thing today?”. Sedan skriver jag ner fyra uppgifter plus två bonusuppgifter. Först på listan har högst prioritet, sist är mindre brådskande.

På så sätt får jag en tydlig och strukturerad plan över min dag.
 

Tips 3: Skapa rutiner  

Börja jobba samma tid varje dag. Detta skapar med stabilitet i din vardag. Jag skulle även rekommendera att planera in andra aktiviteter. Till exempel om du tränar regelbundet, planera in tider/dagar för din träning och håll dig till dessa tider/dagar. Om det står med i schemat precis som andra jobbrelaterade uppgifter, kommer du inte vara lika frestad att skjuta upp det. Genom att skapa fasta rutiner, kommer du använda din tid på ett mer effektivt sätt samt känna dig mindre stressad.

Om du är som jag, har du säkert tusen olika tankar och idéer i ditt huvud. Ibland handlar det kanske om ett annat projekt som du vill börja jobba på eller ett framtida tandläkarbesök. Oavsett vad det är, så är det lätt att bli distraherad av dessa tankar och ibland släpper du allt för att DIREKT ta itu med dem. Men, detta beteende kan rubba din koncentration. Som tur är har jag hittat ett nytt sätt att handskas med detta: min this-is-not-for-now-list.

När en ny tanke ploppar upp i mitt huvud under tiden jag jobbar, tar jag en sekund och skriver ner det för att sedan fortsätta med det jag höll på med. På så sätt känner jag mig mer organiserad och fokuserad på det jag gör i nuet. Ge det ett försök!

Tips 5:  Inga distraktioner, endast hjälpmedel

Så fort du sätter dig ner i ditt hemmakontor (jag rekommenderar starkt att skapa ett hemmakontor), sätt dig ner för att arbeta, inget annat. Undvik att bli distraherad av saker som inte är jobbrelaterat som t.ex. disk som borde ställas in i diskmaskinen eller en inköpslista som borde skrivas. Om du kan, sätt din telefon på ”stör ej” och lägg sedan ifrån dig den. Se till att allt du behöver för att jobba är inom räckhåll, såsom vatten, din kalender (för mig är det Vertellis Life Planner), anteckningsblock och penna.
 

Tips 6: Planera in pauser

Var noga med att alltid ta pauser, oavsett om du känner dig superfokuserad på det du håller på med. Ibland är du kanske så inne i ditt arbete att du missar att käka lunch, ta toapauser, tända lampor trots att det blivit mörkt ute osv. Om jag inte påminner mig själv om att ta pauser finns det en stor risk att jag förlorar mig helt och hållet i mitt jobb (vilket över tid, kan leda till utbrändhet). Ett tips är att sätta en timer för dig själv eller schemalägga pauser under din arbetsdag så du inte glömmer bort att ta dem.

När det är dags att ta en paus, lämna datorn och gör något helt annat. Gå en kort promenad eller gör en kopp kaffe/te. Tänk på – att regelbundet ta pauser är oerhört viktigt och gör dig i slutändan mer produktiv. Känn efter hur många pauser du behöver ta eller hur ofta, gör en plan som passar dig bäst.

Tips 7: Reflektera!

Avsluta din arbetsdag med självreflektion. Jag använder min Life Planner för detta. Det tar mindre än tre minuter för mig att blicka tillbaka på min to-do-lista som jag skrev i början av dagen och svara på frågan ”What are you proud of?”. Genom att avluta dagen med denna fråga, känner jag mig stolt, motiverad och exalterad inför morgondagen.

Förutom denna snabba självreflektion, skriver jag även ner mina tankar och upplevelser precis innan jag går och lägger mig. Detta hjälper mig att somna snabbare samt ger mig nya insikter. För detta använder jag Vertellis Chapters, min personliga självreflektionscoach i formen av en bok. Vertellis Chapters guidar mig till självreflektion med diverse frågor, inspirerande citat och berättelser. Perfekt att göra kvällstid då hjärnan håller på att varva ner efter en fullspäckad arbetsdag. 😉

Jag hoppas att mina personliga tips kommer att fungera för dig med. Att jobba hemifrån har många fördelar; du måste bara hittat ett sätt som fungerar för dig!

Har du några tips hur du jobbar som bäst hemifrån? Eller känner du igen dig i mina upplevelser? Lämna gärna en kommentar! Inspiration = nya lärdomar 💛

 

 

 

Vertellis Holidayutgåvan
Vertellis Holidayutgåvan
279 kr

Njut av härliga stunder (helt offline) tillsammans med dina nära och kära under jul & nyår med detta unika frågekortspel från Vertellis!

Prioritera genuina samtal, ökad förståelse och mer uppmärksamhet istället för överflöd av mat, dryck och dekorationer. Reflektera över året som gått samt dela drömmar och planer för nästkommande år, tillsammans med de du bryr dig om. Perfekt för vänner, familj och kollegor.

 • Det bästa spelet för jul & nyår
 • Spelas redan av mer än två miljoner människor runt om i världen
 • Sålt slut fem år i rad långt innan julafton

   Läs mer

   Customer Reviews

   Based on 119 reviews
   82%
   (97)
   18%
   (22)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   E
   Erika Bohm
   Holiday utgåva.

   Lyfte vårt julfirande till dit vi alltid önskade den. Kan inte få bättre julklapp än att höra nära och kära berätta om allt spännande, glädjande, rörande och svåra som finns inom dem.
   Det berikar livet på djupet. Tack 🙏

   Tack Erika för dina fina ord! Så underbart att höra att vi hjälpt er att få en minnesvärd jul! Vi hoppas att ni fortsätter traditionen med att använda Vertellis Holidayutgåvan även kommande år. :)

   Å
   Åke Lantz
   Spel för flera generationer!

   Trodde inte spelet skulle passa för hela familjegruppen som var mellan 10-70 år men det gjorde det verkligen!

   Vilken härligt blandning av åldrar! Det gläder oss enormt att höra att ni fått kvalitetstid tillsammans och haft en fin stund ihop. God fortsättning!

   H
   Hanna t.

   Super bra spel för hela familjen för att komma varandra närmre och lära känna varandra på djupet