5 frågor för mer mening i ditt liv
Home > All > 5 frågor för mer mening i ditt liv
Relaterade artiklar
3 kreativa tips på hur du ger det nya året en rivstart!Ta makten över din skärmtidInvestera i dina relationer över jul: det börjar med dig!
Teman
ArbetslivsbalansFamilj & VännerJulklapparKärlek & RelationerOm VertellisPersonlig Utveckling
bart kloosterhuis - 12/06/2019

Börja med dig själv

Dagligen matas vi (från diverse hippa amerikanska självhjälpsgurus) med värdeladdade ord som ”Syfte”, ”Mening”, ”Uppfyllelse” och ”Lycka”. Men… är denna ”press” verkligen det rätta sättet för att uppnå ett lyckligt och meningsfullt liv? Behöver vi anmäla oss till massa kurser eller betala för livscoacher för att finna mening i tillvaron?

Missförstå mig inte: jag är inte emot att söka professionell hjälp, men när det handlar om att skapa mer mening i dit liv och bli lyckligare, tror jag att det kan uppnås på andra sätt.
Till och med på ett betydligt enklare vis.

Ställ följande fem frågor till dig själv för att komma ett steg närmare till att skapa mer mening i ditt liv!


Fråga 1:

”Vad var din största passion som barn?”

Som barn är du ohämmad och har inga självbegränsande restriktioner. När vi blir äldre däremot, lär vi oss olika sociala normer från det samhälle vi lever i, människor i din närhet och från media. De kan tolkas som ”regler” om hur vi ska leva våra liv. Men finns de till för att hjälpa oss eller kan de i vissa fall, begränsa oss? Som ett ohämmat barn utgår du främst från hur du känner vilket gör det lättare att förstå vad det är som gör dig lycklig. Inga tankar som ”tänk om, borde jag verkligen, vad ska andra tycka” påverkar ditt beteende.

Om du som barn ofta lekte utomhus och var en klar ledare i gruppen behöver det inte nödvändigtvis betyda att du som vuxen behöver bli t.ex. en idrottslärare – det går inte att kopiera rakt av. Men det du kan göra är att försöka tänka på vad din passion var som liten för att hitta inspiration till vad du faktiskt vill och kan göra just nu.

Fråga 2:

”Om du imorgon fick en biljon kronor. Vilket projekt hade du valt att spendera pengarna på? (du får inte donera pengarna till dig själv, familj eller vänner)”

Förmågan att tänka stort begränsas oftast av restriktioner som vi sätter upp för oss själva (eller som vi får från andra) ”Jag har inte tillräckligt med pengar” är ett exempel på detta. På så sätt vågar vi inte tillåta oss att tänka på alla oändliga möjligheter som finns, utan vi fokuserar endast på det vi har i nuläget. Detta är kontraproduktivt för att hitta mer mening i ditt liv. Gå nu tillbaka till tankeexperimentet och skriv ner vad du skulle vilja göra om pengar inte var ett problem. Fråga dig själv vad det första steget skulle vara för att komma närmare detta mål. Små steg kommer att ta dig långt!

Fråga 3:

”Hur vill du hjälpa andra människor om pengar inte vore ett problem?”

Vi kommer att stanna kvar en liten stund vid temat ”pengar”. Människor är sociala varelser: genom att hjälpa andra, kommer du själv att känna dig lyckligare och uppleva mer mening i ditt liv. Detta märker du kanske redan av i vardagen då du finns där för din familj, partner eller vänner. Låt oss nu ta bort en begränsning: pengar. Hur hade du kunnat hjälpa så många människor som möjligt? Finns det något du kan börja med redan idag, oavsett hur litet det än kan kännas?

Fråga 4:

”Om någon behöver råd från dig, vad frågar de om då?”

Vanligtvis inser vi inte alltid vad vi är duktiga på; vi tycker nästan att det kan vara svårt att komma på något överhuvudtaget. Genom att reflektera över vad människor i din närhet vanligtvis frågar om för råd, kan du på ett naturligt sätt förstå vad dina styrkor är. Oftast är detta kärnan i din passion och som tidigare nämnt, när du hjälper andra blir du gladare och skapar mer mening i ditt liv 😊

Fråga 5:

”Vilka människor inspirerar dig?”

För inspiration: Leonardo da Vinci. En kreativ person som vågade att utveckla en massa olika idéer. Han var inte endast en konstnär utan en uppfinnare, författare med mera.

Genom att jag själv började tänka på en inspirerande person, insåg jag att jag gärna skulle vilja ha flera olika ”mål” i mitt liv. Samhället (främst skolsystemet) har fått oss att tro något annat; bli bra på en sak. För vissa passar detta perfekt! De vill från en tidig ålder bli veterinärer, lärare eller brandmän. Toppen, kör på det! Men för de flesta är det oftast inte så enkelt.

Jag ville egentligen skriva ”tyvärr, är det oftast inte så enkelt för de flesta” men ändrade mig sedan. Det finns inget ”tråkigt” med det. Genom att tillåta dig själv att bli medveten om att du är duktig på många olika saker och att du faktiskt kan sätta upp (samt nå flera olika mål) skapas en optimal känsla av mening! Var öppen för att kunna nå din sanna potential och hjälp andra människor på vägen.

Fråga dig själv vilka människor som inspirerar dig. Fundera över vad de har gjort eller gör som inspirerar dig. Är det något som du kan applicera på ditt eget liv?

Sammanfattning: 

5 frågor för mer mening i ditt liv

#1 “Vad var din största passion som barn?”

#2 ”Om du imorgon fick en biljon kronor. Vilket projekt hade du valt att spendera pengarna på?”

#3 “Hur vill du hjälpa andra människor om pengar inte vore ett problem?”

#4 “Om någon behöver ditt råd, vad frågar de om då?”

#5 “Vilka människor inspirerar dig?”

Källa: Vertellis frågekortspel

Jag är nyfiken på att få ta del av era svar!

High five,

Bart

Vertellis Holidayutgåvan
Vertellis Holidayutgåvan
279 kr

Njut av härliga stunder (helt offline) tillsammans med dina nära och kära under jul & nyår med detta unika frågekortspel från Vertellis!

Prioritera genuina samtal, ökad förståelse och mer uppmärksamhet istället för överflöd av mat, dryck och dekorationer. Reflektera över året som gått samt dela drömmar och planer för nästkommande år, tillsammans med de du bryr dig om. Perfekt för vänner, familj och kollegor.

 • Det bästa spelet för jul & nyår
 • Spelas redan av mer än två miljoner människor runt om i världen
 • Sålt slut fem år i rad långt innan julafton

   Läs mer

   Customer Reviews

   Based on 119 reviews
   82%
   (97)
   18%
   (22)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   E
   Erika Bohm
   Holiday utgåva.

   Lyfte vårt julfirande till dit vi alltid önskade den. Kan inte få bättre julklapp än att höra nära och kära berätta om allt spännande, glädjande, rörande och svåra som finns inom dem.
   Det berikar livet på djupet. Tack 🙏

   Tack Erika för dina fina ord! Så underbart att höra att vi hjälpt er att få en minnesvärd jul! Vi hoppas att ni fortsätter traditionen med att använda Vertellis Holidayutgåvan även kommande år. :)

   Å
   Åke Lantz
   Spel för flera generationer!

   Trodde inte spelet skulle passa för hela familjegruppen som var mellan 10-70 år men det gjorde det verkligen!

   Vilken härligt blandning av åldrar! Det gläder oss enormt att höra att ni fått kvalitetstid tillsammans och haft en fin stund ihop. God fortsättning!

   H
   Hanna t.

   Super bra spel för hela familjen för att komma varandra närmre och lära känna varandra på djupet