4 frågor för ett starkt & hälsosamt förhållande i (corona-) kris!
Home > All > 4 frågor för ett starkt & hälsosamt förhållande i (corona-) kris!
Relaterade artiklar
5 frågor för mer mening i ditt liv5 frågor för att starta tankeväckande samtal under de kommande helgdagarna!The Story of Us
Teman
ArbetslivsbalansFamilj & VännerJulklapparKärlek & RelationerOm VertellisPersonlig Utveckling
liz zeeman - 04/05/2020

Befinner du och din partner er i en (corona-) kris? 4 frågor för ett starkt och hälsosamt kärleksförhållande! 

Ett bra förhållande under coronatider. Under denna kris tvingas många par runt om i världen att spendera betydligt mer tid tillsammans, tid där många får möjlighet att lära känna varandra på ett nytt sätt. Hur reagerar din partner under osäkra tider? Hur fördelar ni hushållsarbetet? Hur lyckas ni uppmärksamma varandra i allt detta trots barn, matlagning, städning, tvätt och två heltidsarbeten?

Att ha ett bra förhållande är inte alltid så självklart. Farligast av allt är att gå runt att anta att man befinner sig i ett bra förhållande utan att prata med sin partner. Men, som tur är kan du göra något åt saken. Nyfiken på vad det är? I detta blogginlägg kommer jag att dela med mig av fyra frågor som kommer att bidra till ett starkt och hälsosamt förhållande. 4 frågor att ställa till din partner:  

Fråga 1: Vilka händelser har du lärt dig som mest av den senaste tiden? 

Fråga 2: Vilken gemensam aktivitet skulle ni vilja börja med på kort sikt?

Fråga 3: Vad skulle du vilja göra denna månad om du inte hade haft någon annan att ta hänsyn till eller ta hand om? 

Fråga 4: Vilken hälsosam vana skulle du vilja förbättra tillsammans med mig under den kommande tiden? 


Dagarna flyger förbi

Jobb, familj, kanske barn, hushållet samt hänga med i alla sociala nyhetsflöden tar upp all din vakna tid. 

Om du jobbar, försöker du alltid prestera, du gör ditt bästa med att organisera hushållssysslor och barnens alla aktiviteter samtidigt som du försöker upprätthålla bra relationerna till dina vänner. Utöver det gör du kanske några träningspass online, eller så har du andra hobbys, eller så fokuserar du 100% på att lära dig mer om kost & hälsa.

På kvällen när du är ledig, slänger du dig i soffan med ett glas vin, lite choklad och börjar titta på “lite” serier på Netflix - vilket aldrig är lite, Netflix brukar ofta fråga om vi är kvar. Din telefon är förmodligen inom räckhåll så att du kan läsa och besvara alla meddelanden du får direkt när du ser dem.

 

 

Bekvämt vs. berikande

Var är din partner i ovanstående scenario? Sitter hen bredvid dig i soffan?  Då och då gör ni något kul tillsammans, oftast med barnen närvarande eller tillsammans med familj eller vänner. Rätt som det är pratar ni endast om alla praktiska saker i vardagen. Ert förhållande tycks vara bra, men vad får ni ut av det? Är det tillräckligt berikande? Eller har ni börjat ta varandra för givet…?

Lämna in på service

Precis som bilen behöver lämnas in på service då och då, gäller detsamma för ert förhållande. Då menar jag inte ordagrant, utan ni behöver ha bra och givande samtal. 😉 Om ni inte tar er tid för att prata om allt som verkligen betyder något för er, är det lätt hänt att ni börjar glida ifrån varandra. 

Så, hur ser vi till att vårt förhållande är hälsosamt och försäkrar oss om att vi inte glider ifrån varandra? Grunden är genuin uppmärksamhet för varandra. 

 

Det börjar med en bra fråga! 

Vi har märkt att det är rätt enkelt att sätta igång meningsfulla samtal på ett lättsamt och lekfullt sätt. Ställ oftare en genomtänkt och intressant fråga till din partner. Då menar jag inte vem som kommer att planera matschemat för veckan 😉

Nu kanske du tänker: vi är inte dem som har djupa samtal i timmar, det är helt OK, vi alla är annorlunda. Men, att regelbundet ställa lekfulla frågor till varandra kommer inte endast leda till ett långvarigt förhållande, det kommer även göra förhållandet starkare! 

Ni kan börja med de fyra frågor som nämns nedan. Ställ dem till varandra under en promenad, när ni sitter i bilen tillsammans eller när ni tar er ett glas en kväll. Ibland flyter det på väldigt naturligt och ibland kan det hjälpa att säga “åh, berätta mer”. Ett tips dock: lägg undan era telefoner!

 

Fråga 1: Vilka händelser har du lärt dig som mest av den senaste tiden? 

Ett förhållande där allt flyter på utan några problem existerar inte enligt mig… I varje förhållande uppstår konflikter och småbråk. Men hur du reagerar på dem skiljer sig åt från par till par. 

Något som är väldigt givande däremot, är att se dessa konflikter som möjligheter. En möjlighet att lära känna varandra bättre och stärka ert gemensamma band. I stundens hetta kan det vara svårt att tänka så. 

Just därför är det otroligt värdefullt att blicka tillbaka på dessa stunder. Undvik inte dessa samtal, utan försök att förstå din partner i den stunden. Vad kan du göra annorlunda nästa gång? Vad förväntar ni av varandra? Med andra ord, “Vad har du lärt dig av det?” är en otroligt bra fråga att ställa till sig själv då och då. 

 

Fråga 2: Vilken gemensam aktivitet skulle ni vilja börja med på kort sikt?

När fjärilarna i magen har försvunnit och vardagen, med allt det innebär, tar över är det lätt hänt att man glömmer bort att uppmärksamma sin partner. I detta vardagsliv, tenderar ni att leva bredvid varandra istället för med varandra och den starka känslan av gemenskap ni upplevde i början kan sakta avta.  

Ni kan dock återuppliva dessa känslor! Genom att göra saker tillsammans - särskilt nya saker - kan ni komma varandra närmare varandra. Detta har en effekt på våra hormoner. Dopamin och oxytocin är två hormoner som förstärker känslan av gemenskap. Oxytocin frigörs när vi kramar eller pussar vår partner, men även vid orgasm. Dopamin frigörs när du gör roliga, nya och spännande saker tillsammans. 

Det finns många nya saker ni kan göra tillsammans, oftast behöver ni inte ens lämna hemmet. När ska ni frigöra mer dopamin tillsammans nästa gång? 

 

 

Fråga 3: Vad skulle du vilja göra denna månad om du inte hade haft någon annan att ta hänsyn till eller ta hand om? 

Detta kan kanske uppfattas som en konstig fråga eftersom de flesta av oss har ju människor runt omkring sig som vi behöver ta hänsyn till. Men varför frågan fungerar väldigt bra är eftersom den får dig att tänka utanför boxen. Det är även nyttigt att nämna några saker som du vill göra i livet för din partner. Vad är din allra högsta önskan? Det är viktigt att dela dessa drömmar med din partner, eftersom de kan ha en omedveten påverkan på ert förhållande.

Det behöver heller inte alltid endast förbli en dröm. Vem vet, de flesta drömmar vi har är betydligt mer uppnåbara och vi hör ofta svar som “att få lov att duscha 10 min längre på morgonen”, eller “att få läsa en bok”, eller “äta middag bara du och jag en kväll”. Genom att prata om detta, vet du sedan vad som är viktigt för din partner och ni kan sedan tillsammans tänka på hur ni kan hjälpa varandra att förverkliga era drömmar. Vi tenderar ofta att säga att saker är omöjliga, så försök istället att tänka att det mesta är möjligt! 

 

Fråga 4: Vilken hälsosam vana skulle du vilja förbättra tillsammans med mig under den kommande tiden? 

I ett förhållande utvecklar ni en hel del vanor och rutiner tillsammans. Det sker naturligt och omedvetet. Som när ni vanligtvis vaknar på morgonen, lämnar huset eller går lägger er. Vad ni brukar äta, vem som tar hand om tvätten. Alla är exempel på dessa vanor och rutiner. Det kan vara klokt att stanna upp och reflektera över dessa då och då. Vanor smyger upp på en, vissa är ni kanske inte helt nöjda med. 

Det hjälper att vara medveten över dessa gemensamma vanor och uttrycka eventuell missnöjdhet. Kanske bestämmer ni er för att “jobba” på en av dessa vanor. Det är lättare när ni stöttar varandra eller påbörjar en ny tillsammans. Att försöka börja äta mer hälsosamt kan vara svårt när den ena fortfarande äter chips och godis när ni tittar på er ny favoritserie. 😉

 

Tyckte du om dessa frågor och kände du att de var inspirerande? 

Att du faktiskt har läst detta inlägg från början till slut betyder förmodligen att du vill börja använda dem. Toppen! Men…. du vet som väl som jag att dessa önskningar snabbt kan försvinna eller glömmas bort. 

För att se till att detta inte händer och så att du ska kunna börja jobba på ditt förhållande på ett kul och enkelt sätt har vi, (Bart, Lars & Liz) sammanställt dessa “vanor och tips” för ett stark förhållande i ett spel: Vertellis Relationsspelet. 

Detta spel skapades i samarbete med 150 experter såsom relationsterapeuter och äktenskapsrådgivare. Syftet är enkelt: så att ni kan börja ställa bra frågor till varandra. 

 

 

Häll upp något gott i glasen, gör tid för varandra, lägg undan telefonerna och gör ert förhållande ännu bättre! 

Vill du dela med dig av er Vertellis-upplevelse eller har du några frågor? Dela med dig av detta i kommentarsfältet, eller dela detta inlägg med någon som du tror skulle uppskatta det. 😄

Klicka här för mer information om Vertellis Relationsspelet!

 

All kärlek, 

Liz 

Vertellis Holidayutgåvan
Vertellis Holidayutgåvan
279 kr

Njut av härliga stunder (helt offline) tillsammans med dina nära och kära under jul & nyår med detta unika frågekortspel från Vertellis!

Prioritera genuina samtal, ökad förståelse och mer uppmärksamhet istället för överflöd av mat, dryck och dekorationer. Reflektera över året som gått samt dela drömmar och planer för nästkommande år, tillsammans med de du bryr dig om. Perfekt för vänner, familj och kollegor.

 • Det bästa spelet för jul & nyår
 • Spelas redan av mer än två miljoner människor runt om i världen
 • Sålt slut fem år i rad långt innan julafton

   Läs mer

   Customer Reviews

   Based on 119 reviews
   82%
   (97)
   18%
   (22)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   E
   Erika Bohm
   Holiday utgåva.

   Lyfte vårt julfirande till dit vi alltid önskade den. Kan inte få bättre julklapp än att höra nära och kära berätta om allt spännande, glädjande, rörande och svåra som finns inom dem.
   Det berikar livet på djupet. Tack 🙏

   Tack Erika för dina fina ord! Så underbart att höra att vi hjälpt er att få en minnesvärd jul! Vi hoppas att ni fortsätter traditionen med att använda Vertellis Holidayutgåvan även kommande år. :)

   Å
   Åke Lantz
   Spel för flera generationer!

   Trodde inte spelet skulle passa för hela familjegruppen som var mellan 10-70 år men det gjorde det verkligen!

   Vilken härligt blandning av åldrar! Det gläder oss enormt att höra att ni fått kvalitetstid tillsammans och haft en fin stund ihop. God fortsättning!

   H
   Hanna t.

   Super bra spel för hela familjen för att komma varandra närmre och lära känna varandra på djupet