Att hålla en medveten festtillställning
Home > All > Att hålla en medveten festtillställning
Relaterade artiklar
Sex presentidéer inspirerade av Mindfulness5 tips för ett lyckligt förhållandeHur ni spelar Vertellis online
Teman
ArbetslivsbalansFamilj & VännerJulklapparKärlek & RelationerOm VertellisPersonlig Utveckling
Author's avatar
Tessa Brennan - 09/10/2019

Skapa mer mening: Hur du håller en mer medveten festtillställning

Precis som jag, har du förmodligen varit på - eller till och haft - tillställningar som känts en aning… upprepande. Till exempel en nyårsfest. Vissa av gästerna känner du sedan innan, andra har du aldrig träffat förut. Vad återstår för att göra detta till en nyårsfest? Glittriga hattar, champagne, ytliga och en aning obekväma samtal (innan fyllan slår till)… låter det bekant? Men, det behöver ju inte vara såhär! Ett sätt att bryta gamla traditioner är att spela Vertellis Holidayutgåvan - sugen på fler tips? Fortsätt läs! 

Helt ärligt, de flesta traditionella tillställningar vi går på, är väldigt förutsägbara. Midsommar? Sill och samma snapsvisor som vanligt. Julafton? Ett träd och högar med julklappar. Vill bara förtydliga att det är inget fel med dessa traditioner (Jag älskar dans runt midsommarstången!), men ofta är vi extremt fokuserade på alla saker som måste (enligt tradition) finnas på dessa tillställningar, snarare än att ta tillfället i akt och verkligen umgås med våra nära och kära.

Nu när högtider såsom nyårsafton och julafton snart är här, vill jag inte lägga fokus på den mest perfekt klädda julgranen. Utan istället vill jag dela med mig av bra tips på hur du kan hålla en mer medveten festtillställning.


Vad är en medveten festtillställning?

En medveten festtillställning är en tillställning som för människor tillsammans på ett givande och minnesvärt sätt. Tillställningar som du sent kommer att glömma, tillskillnad från andra där du kände att du lika gärna hade kunnat vara hemma.   

Jag hade själv aldrig reflekterat över betydelsen av en medveten festtillställning förrän jag lyssnade på en podcast med Priya Parker. Priya jobbar med konfliktlösning och i hennes senaste bok “The Art of Gathering” förklarar hon hur man kan föra människor närmare varandra på ett medvetet sätt.
Fortsätt läsa för att ta reda på hur du håller en medveten festtillställning, inspirerad av Priyas arbete. Jag hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att göra din nästa sociala tillställning, oavsett liten eller stor till antalet, mer givande och härlig!

Receptet på en medveten festtillställning

 1. Skapa syfte
 2. Välj ett tema
 3. Välj dina gäster
 4. Sätt upp regler
 5. Kultivera samtal 
 6. Primea dina gäster
 7. Var en engagerad värd/värdinna 


Skapa syfte

När vi planerar en tillställning, tenderar vi att börja med det estetiska. Vilken mat kommer serveras? Var köper jag finast blommor? När det kommer till en medveten tillställning, börjar vi med något annat: SYFTE 

Vi tror att syftet för många traditionella tillställningar som t.ex. julafton, är rätt uppenbart. “Syftet är att samlas, äta, dricka och umgås med släkten”. Rätt luddigt syfte när man väl tänker efter? Syftet behöver alltså vara mer specifikt, låt mig förklara! 

Varför väljer ni att samlas på just denna dag? Ni hade egentligen kunnat träffas en annan dag. Många tänker kanske nu “men det är ju för att det är julafton?”, men vad betyder egentligen det? Varför gör vi det om vi bortser från de uppenbara traditionerna? Förstår du vad jag menar?

När du ska komma på syftet för din tillställning, gäller det att vara specifik. Det är särskilt sant när det handlar om traditionella tillställningar då de tenderar att upprepa sig på exakt samma sätt, år in och år ut. Så, hur kommer du på ett specifikt syfte? Enligt Priya borde du ställa dig denna fråga: 

"Varför bjuder jag in just dessa personer eller den specifika gruppen?"

Du håller kanske på att gå igenom en jobbig skilsmässa och känner att du behöver stöd från din familj. Släkten kanske är splittrad pga en oupplöst konflikt och vill ge dem en chans att prata ut. Oavsett vad syftet är, fundera ut något som hade kunnat gynna dig eller din familj.


Välj ett tema

Vanligtvis när vi planerar festtillställningar, väljer vi först och främst ett tema. Problemet med det är att om vi inte först bestämt syftet, kommer temat kännas - i brist på bättre ord - generiskt. När du planerar en medveten festtillställning, har du möjlighet att omdefiniera traditioner och skapa din egen, unika tillställning runt de specifika behov som du identifierat ovan. 

Om vi fortsätter att använda julafton som exempel - vilka teman tänker du på då? Personligen tänker jag på kärlek, umgås med familj, uppskattning, julmys m.m.

Fråga dig nu “hur kan jag knyta ihop mitt utvalda syfte med mitt tema?”. Om några av dina släktmedlemmar har en fnurra på tråden, då kanske ditt tema ska vara “vänskap”. Om du går igenom en tuff skilsmässa kanske ditt tema kan vara “stöd”. När du gjort ditt val, vad mer kan du göra för att din tillställning ska bli extra minnesvärd? 

Du kanske har gjort ett roligt programblad för kvällen som du kan dela ut till gästerna när de kommer? Var kreativ - det finns inget som är rätt eller fel! 

 

Välj dina gäster

Juste, gästerna! Innan du börjar bjuda in alla dina facebookvänner, ställ dig denna fråga:

Varför bjuder jag in just dessa personer?”

Kom ihåg, din tillställning ska tillgodose antingen ditt eller någon annan i din närhets behov, så vem du bjuder är viktigt. Hur bidrar var och en av dessa människor till det aktuella syftet?

Detta innebär dock inte att du endast kan inkludera dina tre närmaste vänner. En medveten tillställning är ett ypperligt tillfälle att blanda olika vänner eller familjemedlemmar. Alla kommer att lära känna varandra genom ett gemensamt syfte, istället för att trycka ihop ett gäng vänner som aldrig träffat varandra förut och hoppas på att det ska gå bra.

Jag förstår att sociala tillställningar ibland kan kännas lite knepiga, särskilt de traditionella. Många av oss känner oss “tvungna” att bjuda personer som vi normalt vis aldrig skulle gjort. Men, vet du vad! Du har faktiskt makten att bjuda precis vem du vill. 

 

Sätt upp regler

Som värd/värdinna, har du möjlighet att forma själva upplevelsen för de som är bjudna. Du kan göra det genom att sätta upp diverse regler. Om din första reaktion på det är “oj, det känns lite hårt och kontrollerande” så förstår jag det. Så tänkte även jag innan jag fick höra Priyas resonemang varför det är viktigt att sätta upp regler.

När människor samlas i grupp uppstår maktskillnader. Om du håller på att planera en medveten tillställning där målet är att umgås på ett mer meningsfullt sätt, är det viktigt att alla är på samma nivå. Alla ska känna att de tillför något till kvällen, inte bara en eller två starka individer som tar över hela kalaset! 

Regler skapar även gruppnormer som inte existerar utanför denna kontext. Till exempel, du kanske vill se till att dina gäster inte är distraherade av sina telefoner under middagen. För att lyckas med detta, skapa då en lekfull “regel för kvällen”. All telefoner kanske måste åka in i “telefonfängelse” fort de stiger innanför dörren, eller den som först tar upp sin telefon måste ta hand om disken. 

Skapa helt enkelt regler som kommer att gynna tillställningen och håll er till dem!

 

Sätt igång samtal

En del av att forma gruppens upplevelse innebär även att sätta ramarna för samtalen. Medvetna festtillställningar har ett mål att föra fler människor närmare varandra på en djupare nivå genom att dela med sig av varandras erfarenheter. Så, skippa kallpratet och hitta sätt för att skapa fler meningsfulla samtal för gästerna. 

En i Team Vertellis gav oss ett superbra tips. När hon bjuder på middag dukar hon bordet med Vertellis Holidayutgåvan. Varje tallrik får ett kort, resten av korten läggs på bordet. Innan middagen börjar uppmuntrar hon sina gäster att besvara frågan på tallriken vid en skål eller med sin bordsgranne. Vill man, får man gärna ta ett nytt kort. Enligt henne får detta gästerna att känna sig mer öppna gentemot varandra och mer villiga att engagera sig i djupa och ärliga samtal. 

Om du för närvarande inte har Holidayutgåvan, kan du istället be alla gäster besvara en fråga som är relaterat till syftet för din tillställning. Till exempel, om din tillställning har som syfte att välkomna en ny person till familjen, (om det så är en ny partner eller kanske en nyfödd bebis!) be då alla att berätta det bästa med att denna person har blivit en del av familjen. 

 

Primea dina gäster

Varje tillställning kan ses som ett socialt kontrakt. Följaktligen måste du ge gästerna möjlighet att säga "ja" för att ingå detta i kontrakt. Hur gör du det? Med en medveten inbjudan.

Ring inte bara människor och berätta när och var din tillställning äger rum. Skicka en inbjudan! Kom på ett roligt eller fyndigt namn för tillställningen. Låt alla få veta vad de kan förvänta sig. Informera om reglerna i förväg.

Ju mer du avslöjar, desto större är sannolikheten att du får ett “JA jag kommer” från gästerna (och mindre av alla som bangar i sista minuten) 

 

Var en engagerad värd/värdinna

Jag har alltid trott att det är bäst att vara en “chill” värdinna. Att luta sig tillbaka och låta allt rulla på. Typ så, eller hur? Nej. Om du nu har ansträngt dig, lagt ner tid och kärlek på att sammanföra en grupp människor till en tillställning med ett specifikt syfte, följ då med dem på denna resa! Låt alla få höra dina regler igen, se till att alla känner sig inkluderade och håll dig till agendan för tillställningen (från början till slut). 

Varför är detta viktigt? Jo för att om du inte gör det så kommer någon annan göra det åt dig (och då blir det kanske inte som du hade tänkt dig). Genom att ta makten över din tillställning, skapar du en trygg, rättvis och härlig plats för dina gäster. Alla oerhört viktiga för att tillställningen ska uppfylla sitt syfte. 

 

Dela med dig av dina tankar!

Vi vill höra från dig! Vilken är den mest minnesvärda tillställning du någonsin varit på? Vad är ditt favorittips för att hålla en medveten festtillställning? Lämna gärna en kommentar nedan. 

 

Om författaren
Author's avatar
Tessa Brennan

Tessa's BIO goes here. It is possible to include basic formatting and hyperlinks. Please keep in mind that the name has to match exactly for this section to appear on the corresponding blog posts.

Vertellis Holidayutgåvan
Vertellis Holidayutgåvan
279 kr

Njut av härliga stunder (helt offline) tillsammans med dina nära och kära under jul & nyår med detta unika frågekortspel från Vertellis!

Prioritera genuina samtal, ökad förståelse och mer uppmärksamhet istället för överflöd av mat, dryck och dekorationer. Reflektera över året som gått samt dela drömmar och planer för nästkommande år, tillsammans med de du bryr dig om. Perfekt för vänner, familj och kollegor.

 • Det bästa spelet för jul & nyår
 • Spelas redan av mer än två miljoner människor runt om i världen
 • Sålt slut fem år i rad långt innan julafton

   Läs mer

   Customer Reviews

   Based on 119 reviews
   82%
   (97)
   18%
   (22)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   E
   Erika Bohm
   Holiday utgåva.

   Lyfte vårt julfirande till dit vi alltid önskade den. Kan inte få bättre julklapp än att höra nära och kära berätta om allt spännande, glädjande, rörande och svåra som finns inom dem.
   Det berikar livet på djupet. Tack 🙏

   Tack Erika för dina fina ord! Så underbart att höra att vi hjälpt er att få en minnesvärd jul! Vi hoppas att ni fortsätter traditionen med att använda Vertellis Holidayutgåvan även kommande år. :)

   Å
   Åke Lantz
   Spel för flera generationer!

   Trodde inte spelet skulle passa för hela familjegruppen som var mellan 10-70 år men det gjorde det verkligen!

   Vilken härligt blandning av åldrar! Det gläder oss enormt att höra att ni fått kvalitetstid tillsammans och haft en fin stund ihop. God fortsättning!

   H
   Hanna t.

   Super bra spel för hela familjen för att komma varandra närmre och lära känna varandra på djupet