Att bygga starka familjeband: Hur du byter ut skärmtid mot familjetid
Home > All > Att bygga starka familjeband: Hur du byter ut skärmtid mot familjetid
Relaterade artiklar
5 frågor för att starta tankeväckande samtal under de kommande helgdagarna!The Story of UsAtt hålla en medveten festtillställning
Teman
ArbetslivsbalansFamilj & VännerJulklapparKärlek & RelationerOm VertellisPersonlig Utveckling
Anique Bleumink - 12/06/2019

Teknologin är konstant närvarande och den sammanför familjer på många olika sätt. Vi kan dela kalender i mobilen, följa våra barn på Instagram och hålla kontakten med varandra oavsett var i världen vi än befinner oss. På så sätt, för teknologin med sig många fördelar, men vi måste även fråga oss själva – trots att teknologin ger oss en större inblick i varandras liv, vet vi egentligen vad som pågår på riktigt?

Bygga starka familjeband i dagens digitaliserade värld

Innan vi dyker in på detta ämne vill vi först säga – vi uppskattar teknologins framsteg lika mycket som vem som helst (Vertellis började ju trots allt som ett onlineföretag!). Vi alla förstår värdet av teknologin men vi börjar även förstå hur missbruk av teknologi eller att konstant vara uppkopplad har en negativ påverkan på människors välmående. Vi börjar även inse hur detta ”teknologimissbruk” påverkar familjelivet.

Ju mer tid föräldrar och barn lägger på sociala medier, surfplattan m.m. desto mindre kvalitetstid spenderar de med varandra. Denna minskning av skärmfri interaktion leder till mer missnöje bland föräldrar, sämre kommunikation mellan barn och föräldrar och generellt, mindre ”verklig” tid tillsammans. Låter det bekant?

Vi vet att det är viktigt att spendera mer tid tillsammans för att bygga starka familjeband, men hur kan vi börja byta ut skärmtid mot familjetid? Fortsätt läsa för att ta del av fyra enkla sätt för att uppmuntra familjen att lägga ifrån sig sina telefoner och börja umgås med varandra ansikte mot ansikte.

 


Fyra enkla sätt att byta ut skärmtid mot familjetid  

Föregå med gott exempel

Vi kan reta oss på att resten av vår familj alltid sitter med sina telefoner, men sanningen är, vill vi att våra familjemedlemmar ska förändra sitt beteende får vi börja själva! Innebär detta att du måste säga adjö till sociala medier, din favoritserie och radera ditt mailkonto? Nej, självklart inte. Men när du är tillsammans med dina barn eller partner, gör ett medvetet val att vara 100% närvarande med dem. Genom att visa din familj att du värdesätter tid tillsammans utan teknologins närvaro, kommer de troligen känna sig mer sedda, hörda och uppskattade.

Dessutom, vi vet att barn härmar vårt beteende. Det kanske verkar oskyldigt att svara på ett sms medan du äter lunch med din son eller scrolla igenom Instagramflödet på din dotters fotbollsmatch men… barn märker det. Vill vi att våra barn ska använda teknologi på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt, måste vi som föräldrar vara mer aktsamma hur vi själva använder oss utav den. 

Skärmfri tid vid måltider

Middagsbordet brukade vara en plats där familjer samlades för att diskutera vad som hänt under dagen. Nuförtiden har ”familjemiddagar” blivit utbytt mot ”tiden då vi alla sitter ner för att äta men alla stirrar på sina telefoner”.

När vi dukar matbordet med tallrikar, bestick, mat, dryck och Instagram – förlorar vi den dagliga möjligheten att prata och umgås med familjen. För när vi tänker efter, hur många andra gånger under dagen sitter alla ner tillsammans runt samma bord? Genom att införa en strikt inga-skärmar-runt-bordet-policy öppnar du dörren för genuina och ärliga samtal med din familj.

Engagera dig i meningsfulla samtal

När vi släpper taget om telefonen kan vi istället lägga all fokus på vår familj och ta del av vad som pågår i deras liv. Genom att ställa enkla frågor såsom, ”Vad var det bästa som hände idag?” eller ”Vad är du tacksam för idag?” kan du sätta igång underbara samtal.

Vill du ställa fler frågor på ett lekfullt sätt tillsammans med din familj? Då borde du spana in Vertellis Familjespelet. Detta frågekortspel bjuder in till härliga samtal mellan barn och föräldrar på ett väldigt effektivt sätt! Några av mina favoritfrågor från spelet är:

 • Vad vill du eller hade du velat fråga din/dina föräldrar/förälder?
 • Om du hade haft hela världens uppmärksamhet i 15 sekunder, vad hade du sagt?
 • Vilka/vilket karaktärsdrag skulle du helst vilja ha från någon av dina familjemedlemmar?

Familjer runt om i världen har berättat att de har spelat Familjespelet under en middag, på bilresan och semestern! Det är ett roligt och enkelt sätt att få alla familjemedlemmar att engagera sig i varandras liv!

Planera in det!

För att verkligen försäkra dig om att skärmfri familjetid kommer att ske regelbundet, planera in det! Genom att avsätta tid för familjen i din kalender, visar du att det är något som du prioriterar och är viktigt för dig. Oavsett om det är en gång i veckan eller månaden, är denna stund betydelsefull och bör tas på allvar. Du, din familj – helt teknologifritt!
För att även barnen ska bli exalterade inför skärmfri familjetid, planera in aktiviteter som alla tycker är kul! Åk it i naturen, gå på en konsert, stick iväg till badhuset – alternativen är många!
Vill du gå ”all in”? Planera in en skärmfri vecka och se vad som händer när familjen skippar allt som har med teknologi att göra i sju dagar!

Dela med dig av dina skärmfria tips!

Vad är din familjs bästa skärmfria tips? Vad hittar ni på när telefonerna är på flight mode? Lämna en kommentar och inspirera andra!

 

Vertellis Holidayutgåvan
Vertellis Holidayutgåvan
279 kr

Njut av härliga stunder (helt offline) tillsammans med dina nära och kära under jul & nyår med detta unika frågekortspel från Vertellis!

Prioritera genuina samtal, ökad förståelse och mer uppmärksamhet istället för överflöd av mat, dryck och dekorationer. Reflektera över året som gått samt dela drömmar och planer för nästkommande år, tillsammans med de du bryr dig om. Perfekt för vänner, familj och kollegor.

 • Det bästa spelet för jul & nyår
 • Spelas redan av mer än två miljoner människor runt om i världen
 • Sålt slut fem år i rad långt innan julafton

   Läs mer

   Customer Reviews

   Based on 119 reviews
   82%
   (97)
   18%
   (22)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   0%
   (0)
   E
   Erika Bohm
   Holiday utgåva.

   Lyfte vårt julfirande till dit vi alltid önskade den. Kan inte få bättre julklapp än att höra nära och kära berätta om allt spännande, glädjande, rörande och svåra som finns inom dem.
   Det berikar livet på djupet. Tack 🙏

   Tack Erika för dina fina ord! Så underbart att höra att vi hjälpt er att få en minnesvärd jul! Vi hoppas att ni fortsätter traditionen med att använda Vertellis Holidayutgåvan även kommande år. :)

   Å
   Åke Lantz
   Spel för flera generationer!

   Trodde inte spelet skulle passa för hela familjegruppen som var mellan 10-70 år men det gjorde det verkligen!

   Vilken härligt blandning av åldrar! Det gläder oss enormt att höra att ni fått kvalitetstid tillsammans och haft en fin stund ihop. God fortsättning!

   H
   Hanna t.

   Super bra spel för hela familjen för att komma varandra närmre och lära känna varandra på djupet