Bli ditt bästa jag genom personlig utveckling
Home > Vertellis Chapters - extramaterial > Bli ditt bästa jag genom personlig utveckling
Relaterade artiklar
Ditt Vertellis 'Self-Love' Tool KitAtt hantera stressBli ditt bästa jag genom personlig utveckling
Teman
Att hantera stressPersonlig utveckling
Anique Bleumink - 01/01/2020

Bli ditt bästa jag genom personlig utveckling

Så du vill lägga tid och energi på att utveckla dig själv? Bra idé, men varför och var börjar du? Du arbetar antagligen redan med din personliga utveckling varje dag på en undermedveten nivå. När du börjar göra det medvetet och väl har satt upp några mål kan du göra det med ännu större framgång.

Vad är personlig utveckling?

Personlig utveckling handlar om utvecklingen av din identitet, dina starka sidor, din potential och att förverkliga dina drömmar. Personlig utveckling börjar i barndomen och fortsätter under hela ditt liv. Exempelvis som att stärka ditt självförtroende, förbättra din fysiska hälsa eller utveckla en förmåga. Du kan göra det medvetet genom att läsa en bok om psykologi, meditera eller öva en förmåga (som att spela piano) varje dag. Du utvecklas också omedvetet, till exempel när du har ett bra samtal med en vän eller familjemedlem.

Personlig utveckling på Aristoteles tid

Är all denna uppmärksamhet kring personlig utveckling bara en ny trend? Absolut inte. Den välkända filosofen Aristoteles, som levde i det antika Grekland, funderade på personlig utveckling några århundraden f.Kr. Han kallade det för ”praktisk visdom”. Den som praktiserade det skulle nå 'eudaimonia', som kan översättas till 'lycka' men också till 'människans blomstrande'. Han var inte ensam: människor över hela världen har tänkt på människors personliga utveckling i århundraden.

Varför ska du investera i din personliga utveckling

Så ska alla köpa självhjälpsböcker och anmäla sig till yogakurser? Vi kommer inte säga till dig vad du skall göra, men vi kommer att säga det här: om du lägger tid och energi på personlig utveckling kommer du att få se resultat. Du kommer inse saker om dig själv och bli mer medveten. Om du slutar fundera på hur du beter dig så kommer du uppleva stunder där du tänker: ”Aha, det är därför jag alltid gör det!” Du blir medveten om hur du annars hanterar vissa situationer på rutin. Genom att reflektera över de situationerna kan du känna igen situationen nästa gång den uppstår och istället välja hur du ska reagera. Dessutom går självmedvetenhet hand i hand med självförtroende. Tänk på det: om du vet att du är bra på att presentera något inför en grupp kommer du att vara mycket mer säker på att prata inför en grupp än om du tänkte att du var hemsk på det. Genom att lära känna dig själv kommer du att upptäcka vilka egenskaper och förmågor du har. När du väl vet det kan du använda dem effektivt och på rätt sätt och det kommer kännas fantastiskt! Självmedvetenhet hjälper dig att känna dig mer säker i ditt eget skinn.

Balansen mellan personlig utveckling och acceptans

Det är viktigt att komma ihåg att personlig utveckling är en balans mellan tillväxt och att acceptera sig själv. Å ena sidan vill du utvecklas och bli ditt bättre jag. Å andra sidan är det bra att veta när det räcker. Ibland är det bäst att acceptera situationen som den ser ut just nu, utan att behöva ändra någonting alls. Det är därför viktigt att fortsätta fråga dig själv vad du gör och varför du gör det.

Att arbeta med personlig utveckling genom att sätta upp mål

Är du redo att förbättra ditt självförtroende, utvecklas och förverkliga dina drömmar? Låt oss då titta på hur vi kan jobba med personlig utveckling! Du behöver inte skaffa dig någon dyr Personlig Tränare eller läsa otaliga självhjälpsböcker. Du kan börja här och nu, idag genom några enkla steg. Fokus ligger på att sätta mål som hjälper dig med din personliga utveckling.

1. Det första steget är självreflektion. Det här är den perfekta tiden att stanna upp och göra grundjobbet för din plan. Du studerar i själva verket dig själv. Vad är du bra på, vad är är dina färdigheter och förmågor? Vad tycker du är svårt? Vad tycker du om att göra? Vilka prestationer är du mest stolt över? Du kan tänka både professionellt och i ditt privatliv. Skriv ner allt du kommer att tänka på, till exempel i din kopia av “Chapters”. Det kan också vara lättare att be en nära vän eller en kollega besvara några av frågorna.

2. Därefter behöver du välja ett ämne du skall fokusera på. Inom detta ämne ska du sätta ett mål. Mål motiverar oss att arbeta med personlig utveckling. Se till att målet är konkret; du vet vad du siktar mot och när du har uppnått det. Exempel på konkreta mål för personlig utveckling är: Jag vill genomföra en fotokurs i slutet av året. Eller: Jag kommer att prata med två kunder per vecka för att få veta mer om deras önskemål och förväntningar. Du kan använda SMART-metoden för att sätta konkreta och uppnåbara mål. Enligt denna metod skall ett mål vara specifikt (S), mätbart (M), acceptabelt (A), realistiskt (R) och ha en slutmål (termination) (T).

3. Du har nu satt ditt mål och du vet hur du vill växa. Nu är det dags för en plan! I en personlig utvecklingsplan skriver du ner vad du vill uppnå och hur du ska göra för att nå dem. Denna plan kan sträcka sig över en vecka, några månader eller flera år. Du behöver dela upp ett stort mål i flera mindre och skriva ner exakt vad du skall skall göra och när. Se till att planen är realistisk och uppdelad i punktlista så att du kan kryssa av varje punkt när du har gjort den. Detta hjälper dig att vara motiverad att fortsätta jobba med dina mål för din personliga utveckling!

Ta dig tid att utveckla dig själv

Personlig utveckling tar tid. Det skulle vara ganska bra om det inte gjorde det; om vi kunde sätta ett mål idag som vi kan nå imorgon och omedelbart känna att vi mår bättre. Tyvärr fungerar det inte så. Ta dig tid att ställa frågor till dig själv, ta reda på vad som verkligen är viktigt för dig, inom vilka områden du vill växa och hur du vill uppnå dina mål. I vardagskaoset glömmer vi ibland av att stanna upp och tänka. Personlig utveckling börjar med att ta sig tid att ställa rätt frågor. Vem vet: du kanske är mycket närmare ditt mål än vad du tror …

Vertellis Journeys - Bullet Journal
Vertellis Journeys - Bullet Journal
140 kr 160 kr

Bullet journals är ett revolutionerande verktyg för att öka din produktivitet och kreativitet! 

Dagbok, årskalender, inköpslista, meditationsdagbok… allt i ett! Boken består av 150 prickade sidor.

Du kan föra samman dessa prickar på alla möjliga sätt genom att dra linjer mellan dem. Detta system tillåter dig att vara kreativ och skapa innehåll helt unikt för dig. 

Vid ett köp av Vertellis Journeys så följer det med tips & idéer på hur du kan använda den. Du kan självklart strunta i dessa och utforska bokens alla möjligheter på egen hand!

Fånga dina drömmar och uppnå dina mål! 

Läs mer

Customer Reviews

Based on 2 reviews
100%
(2)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
C
Customer
Bästa

Så grym bok, fantastisk

M
Maria Dahlèn
Fint inslagen och god kvalitet

Fick en jättefint inslagen bok, wow-känsla. Tack!!