Att hantera stress
Home > Vertellis Chapters - extramaterial > Att hantera stress
Relaterade artiklar
Bli ditt bästa jag genom personlig utvecklingAtt hantera stressDitt Vertellis 'Self-Love' Tool Kit
Teman
Att hantera stressPersonlig utveckling
Anique Bleumink - 01/01/2020

Mycket som snurrar i huvudet ? Så här kan du rensa huvudet!

Låter detta bekant: dina tankar smälter samman och blir en enda stor röra i ditt huvud? Vi vet att det suger, men lyckligtvis kan det förhindras. Det finns ett antal olika tekniker och tips som kan hjälpa dig att rensa huvudet.

Var kommer alla dessa tankar ens ifrån?

Att känna sig pressad och stressad kan orsakas av både en överstimulerad eller understimulerad hjärna. Vänta, va? Det låter kanske konstigt, men det är sant! I vissa situationer går din hjärna på högvarv; till exempel när du är nervös eller när du blir skrämd av något. Detta kan göra dig alert, vilket kan vara mycket användbart i vissa situationer (till exempel strax innan och under en anställningsintervju). Efter en sådan här situation bör din hjärna lugna ner sig igen. Om den inte gör det, förblir din hjärna fast på högsta växeln, och du känner dig stressad. Det kan vara svårt att hantera stress i dessa situationer. Det motsatta händer också: din hjärna börjar aldrig arbeta tillräckligt hårt från första början. När detta händer bearbetas information långsamt eller ineffektivt, vilket kan få saker att "fastna". Det gör att du känner dig lika rastlös som när din hjärna arbetar för hårt!

Var medveten om bruset

Vi står ut med så mycket “white noise” och kaos dagligen att vi har blivit vana vid det. Tur är väl det för annars hade vi inte varit på tårna. Det gör ju inte våra hjärnor tystare och lugnare direkt. För att göra ditt sinne skall uppleva lugn igen behöver du först vara medveten om bruset i huvudet. Du måste kunna känna igen känslan, precis som du känner igen känslan av att vara trött, så att du kan bestämma dig för att lägga dig tidigt.

För att göra det måste du känna till några tecken: koncentrationssvårigheter, tankar som går runt runt, sömnsvårigheter eller att känna sig pressad. Fråga dig själv: hur känns det när allt snurrar i mitt huvud? Självreflektion, med hjälp av “Chapters”, kommer hjälpa dig att besvara dessa frågor. Sen kan du börja rensa huvudet med hjälp av övningar och praktiska tips.

Övningar för att rensa ditt huvud

Du har nu tagit det första steget och vet hur det känns när allt börjar snurra i ditt huvud. Det dags att göra något åt ​​det innan det händer! En av de saker du kan göra för att rensa ditt huvud är en “braindump”. Ta dig tid att bokstavligen skriva ner allt du kommer att tänka på. Tänk inte på vad du skriver ner eller hur du skriver ner det, bara skriv. Skriv med penna och papper för att undvika att distraheras av stavningskontrollen, autokorrigering eller aviseringar. Det enda målet är att flytta allt från ditt huvud till papperet.

En annan sak som kan hjälpa dig rensa ditt huvud är meditation. Hur du gör detta är helt upp till dig. Om du vill göra en enkel variant är det bara att sitta ner en liten stund och fokusera på din andning. Du kan också göra några meditationsövningar med hjälp av en app eller till och med anmäla dig till en meditationskurs. Vad du än väljer, kom ihåg att det inte handlar om att kontrollera dina tankar. Våra tankar är en del av oss; de är inte nödvändigtvis något negativt och de kan till och med vara en del av vår personliga utveckling. Meditation handlar om observation och acceptans, utan att låta din tankar distrahera dig.

6 tips för ett mer fokuserat sinne

Förutom att göra specifika övningar för att rensa ditt huvud, så kan du också göra småsaker i vardagen som:

1. Sluta multitaska

Om det är något som kommer att försvåra din dag så är det att göra flera saker samtidigt. Det kan verka som om du jobbar och avslutar flera saker samtidigt, medans du faktiskt växlar ständigt mellan dina olika uppgifter. Det är inte särskilt effektivt och stjäl mycket energi. Dags att sluta med det! Sätt istället upp ett realistiskt mål att vara klar inom en viss tidsram. Till exempel: Jag kommer att avsluta min presentation under de närmaste tre timmarna. När du gjort det är det dags för nästa uppgift, inte innan dess.

2. Bryt den onda cirkeln

Om du märker att du bara snurrar i ditt huvud och inte har några nya idéer eller lärdomar är det dags att göra något annat. Gör något som knappt kräver tanke alls, som att springa, läsa en bok, dricka kaffe med en vän; allt som får dig att slappna av fungerar.

3. Begränsa informationsflödet

Det är inte nödvändigtvis själva informationen som orsakar ett snurrigt huvud, utan snarare hur du hanterar informationen. Varje gång vi läser, hör eller ser något, gör det att vi tänker tankar. Innan vi vet ordet av, springer våra tankar 100 km/h och korsar varandras vägar. Med andra ord: mindre information betyder färre tankar. Skapa stunder för dig själv där du medvetet undviker informationskällor som sociala medier, internet och tv.

4. Gör en plan och håll dig till den

För att skapa så lite utrymme för distraktion som möjligt kan det ibland hjälpa till att göra en plan för dagen. Vilka är de viktigaste sakerna på agendan? Vad vill du uppnå för att lägga dig tillfreds och nöjd? Använd din morgonenergi för att fundera på detta och gör ett schema för dig själv innan du öppnar dina e-post, sociala medier eller nyhetsapp.

5. Skriv ner det

När en tanke slår dig mitt under dagen, du kanske kommer på en idé eller behöver springa ett ärende, då är det lätt att bli distraherad. Skriv ner din tanke eller din idé för att inte glömma bort den, men det är inte läge att ta tag i den just då. Sen kan du påminna dig själv genom att läsa vad du skrivit ner och planera att ta tag i det vid ett senare tillfälle och inte är upptagen med att göra annat.

6. Låt dina tankar komma och passera

Det kan vara svårt att släppa tankar som snurrar i ditt huvud. Ibland är det bättre att acceptera dem snarare än att oroa sig över dem. Kom ihåg att dina tankar inte nödvändigtvis är sanna, och att inte varje tanke behöver göras något åt.

Vertellis Journeys - Bullet Journal
Vertellis Journeys - Bullet Journal
140 kr 160 kr

Bullet journals är ett revolutionerande verktyg för att öka din produktivitet och kreativitet! 

Dagbok, årskalender, inköpslista, meditationsdagbok… allt i ett! Boken består av 150 prickade sidor.

Du kan föra samman dessa prickar på alla möjliga sätt genom att dra linjer mellan dem. Detta system tillåter dig att vara kreativ och skapa innehåll helt unikt för dig. 

Vid ett köp av Vertellis Journeys så följer det med tips & idéer på hur du kan använda den. Du kan självklart strunta i dessa och utforska bokens alla möjligheter på egen hand!

Fånga dina drömmar och uppnå dina mål! 

Läs mer

Customer Reviews

Based on 2 reviews
100%
(2)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
C
Customer
Bästa

Så grym bok, fantastisk

M
Maria Dahlèn
Fint inslagen och god kvalitet

Fick en jättefint inslagen bok, wow-känsla. Tack!!