Personlig utveckling
Home > Vertellis Chapters - extramaterial > Personlig utveckling
Relaterade artiklar
Bli ditt bästa jag genom personlig utvecklingAtt hantera stressDitt Vertellis 'Self-Love' Tool Kit
Teman
Att hantera stressPersonlig utveckling
Anique Bleumink - 01/01/2020

Sänk dina förväntningar eller använd dem till något positivt

Alla har förväntningar. På oss själva, på andra, på situationer och på livet. Vad gör vi om dessa tankar börjar komma i vägen, till exempel att du blir besviken gång på gång? Då är det dags att upptäcka hur du kan använda dina förväntningar eller justera dem. Ta steget mot ett friare och lyckligare liv!

Hur du kan använda dig av dina förväntningar

En förväntan är en vision eller antagande om hur något kommer att gå eller skall bli. Vi kan förvänta oss alla slags saker, till exempel av oss själva eller av andra. Ibland är de realistiska, ibland är de verkligen inte. Förväntningar baserade på tidigare erfarenheter och gemensamma övertygelser kan vara ganska användbara, eftersom vi kan agera eller förbereda oss i enlighet därefter. Om du till exempel går in i bilen för att åka till jobbet fem minuter före rusningstid så vet du att du kommer att fastna i trafiken. Om du vill vara i tid vet du att du måste åka tidigare eller ta en annan väg.

Förväntningar eller drömmar?

Förutom praktiska förväntningar har vi också förväntningar som är nära relaterade till våra drömmar, önskningar och vad vi längtar efter. I så fall tror du inte bara att något kan hända, du hoppas att det kommer att ske. Om denna förväntan uppfylls eller till och med överträffas ger det dig en lycklig känsla. Om saker inte går som förväntat kommer du troligen att känna dig besviken. Det är bra att vara medveten om vilka drömmar och önskningar som ligger till grund för dina förväntningar. Dessa önskningar är en del av dig, du är ansvarig för dem. Det kan låta väldigt seriöst, men se på det på det här sättet: det betyder också att du kan påverka dem. Du kan inte påverka de externa faktorer som avgör om dina förväntningar kommer att uppfyllas. Så se till att fokusera på de saker du verkligen vill ska hända och lägg din energi på dem. På det sättet kan du släppa eller hantera dina förväntningar.

Hur dina förväntningar påverkar din verklighet

Precis som du kan påverka dina förväntningar, kan dina förväntningar påverka dig. Vi tänker mycket på framtiden: Vad vill vi uppnå? Vilken personlig utveckling vill vi gå igenom? Var vill vi vara om fem år? Även om du är en mycket uppmärksam person och på god väg att leva här och nu så är det osannolikt att du inte har några tankar eller planer för framtiden alls.

Oavsett om det är på en medveten eller undermedveten nivå påverkar dina förväntningar ditt beteende och därmed din verklighet. Om du inte förväntar dig att ta tåget kommer du omedvetet att gå långsammare och som ett resultat förmodligen missa det. Försök att se det från andra sidan: dina förväntningar kan också ha en positiv effekt. Om du har en positiv förväntan kommer du att försöka mer att göra det till verklighet. Dessa förväntningar börjar likna mål, och om du når dina mål eller inte, beror helt på dig.

Kan man leva utan förväntningar?

Om vi ​​kan hantera våra förväntningar på ett hälsosamt sätt och kanske till och med använda dem för att hjälpa oss att nå våra mål finns det inget negativt med förväntningar. Det är dock viktigt att skilja på möjligheter, där allt är obestämt, och förväntningar, där du fokuserar på ett visst resultat. Om du inte uppnår det resultatet blir du besviken, medan denna besvikelse kan undvikas om du är öppen för olika resultat. Det är därför bra att ha färre och lägre förväntningar. Låt oss illustrera med ett exempel från vardagen: Du har haft en hektisk vecka på jobbet och du förväntar dig att du och din partner ska äta en god frukost på caféet runt hörnet på lördag och sen ta en promenad. När lördag morgon kommer visar det sig att din partner har andra planer: Att ta sovmorgon och att umgås hemma. Du blir besviken och kanske till och med lite arg. Tänk om du hade omfamnat helgen utan förväntningar och istället varit öppen för alla möjligheter till en ledig dag? Situationen kanske inte hade blivit bättre eller ens annorlunda, men eftersom du inte hade några förväntningar så kanske du inte blivit så besviken när det inte blev som du tänkt dig.

Dina förväntningar på dig själv fungerar exakt på samma sätt. Om du har en lång att göra-lista och förväntar dig att den ska vara avprickad i slutet av dagen, så kommer du att bli besviken om den inte är det. Om du inte har denna förväntan kommer varje sak du prickar av på att göra listan var en sak mindre att göra imorgon! Observera att vi inte säger att ett liv utan förväntningar automatiskt är ett liv utan mål och ambitioner. Du kan ha mål det behöver inte inte innebära att du har höga förväntningar. I själva verket är motsatsen sant: att släppa förväntningarna kan bidra till din personliga utveckling eftersom du är öppen för fler möjligheter, och du kan utmana dig själv fullt ut.

Släpp förväntningarna: 5 tips

Vi har konstaterat att det ofta är bra att justera höga förväntningar och ibland till och med släppa dem helt och hållet. Hur gör man det då?: Släppa höga förväntningar? Det är svårt men inte helt omöjligt. Prova dessa fem tips för att komma igång:

1. Lev här och nu. När du är uppmärksam på vad du gör just i detta nu och är nöjd med det kan du vara glad utan att behöva tänka på framtiden och hela tiden skapa förväntningar. Kämpar du med mindfulness? Använd Kapitlen för att ta dig tid till självreflektion och vila.

2. Acceptera att du inte alltid kan ha kontroll. Genom att ha en uppfattning om vad du tror kommer att hända kan du få en falsk känsla av kontroll över situationen. I verkligheten kontrollerar du inte saker som andras beteende, det förflutna eller vädret. Om du kan släppa alla dessa förväntningar har du mer energi att fokusera på det som verkligen betyder något.

3. Sträva inte alltid efter perfektion. Om du kan vara nöjd med mindre kan du ha mindre höga förväntningar.

4. Gör följande övning för att släppa förväntningarna. Skriv ner dem på ett papper, när du har gjort det stryker du minst hälften. Medan du gör det, säger du verkligen hejdå till förväntningarna. Om du märker att de kommer tillbaka i dina tankar, kom ihåg att du strukit dem från din lista.

5. Gör det, eller åtminstone testa. Livet utan förväntningar är inte lätt, men du kan bli bättre genom att träna. Ju mer du gör det, desto lättare blir det att släppa förväntningarna.

Vertellis Journeys - Bullet Journal
Vertellis Journeys - Bullet Journal
140 kr 160 kr

Bullet journals är ett revolutionerande verktyg för att öka din produktivitet och kreativitet! 

Dagbok, årskalender, inköpslista, meditationsdagbok… allt i ett! Boken består av 150 prickade sidor.

Du kan föra samman dessa prickar på alla möjliga sätt genom att dra linjer mellan dem. Detta system tillåter dig att vara kreativ och skapa innehåll helt unikt för dig. 

Vid ett köp av Vertellis Journeys så följer det med tips & idéer på hur du kan använda den. Du kan självklart strunta i dessa och utforska bokens alla möjligheter på egen hand!

Fånga dina drömmar och uppnå dina mål! 

Läs mer

Customer Reviews

Based on 2 reviews
100%
(2)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
C
Customer
Bästa

Så grym bok, fantastisk

M
Maria Dahlèn
Fint inslagen och god kvalitet

Fick en jättefint inslagen bok, wow-känsla. Tack!!